Școala de stewardese de la Cluj oferă burse tinerilor care au crescut în orfelinate

0

Singura școală de însoțitori de zbor din Transilvania, care a fost deschisă în 2014 cu ajutorul banilor europeni, oferă cursuri gratuite pentru tinerii care au crescut în centrele de plasament. Despre plusurile și minusurile muncii la înălțime, aflați mai multe de la fondatoarea Universifly, Steluța Racolța, invitată la România via Cluj.

Universifly, sau universitatea zborului a pornit cu ajutorul unui proiect european POSDRU. Cu fondurile inițiale a fost deschisă și dotată scoala. În plus, 569 de tineri au putut să urmeze gratuit cursul de însoțitori de zbor. Până în prezent, la Cluj au terminat cursul de însoțitor de zbor, care este acreditat de Autoritatea Aeronautică Civilă peste 1200 de tineri. Cursul este intensiv, durează patru săptămâni și costă puțin peste 1500 de euro. Conducerea școlii a decis să acorde burse tinerilor care au crescut în centrele de plasament din România, spune Steluța Racolța, fondatoarea Universilfy.

”Universifly își asumă și responsabilitate socială, în sensul că acordăm burse copiilor care au crescut la orfelinat, după împlinirea vârstei de 18 ani, dacă au o stare de sănătate foarte bună, dacă au liceul terminat și dacă știu limba engleză, îi așteptăm cu drag la Universilfy, le oferim bursă să devină însoțitori de bord”, a spus Steluța Racolța pentru RFI.

De ce sunt tinerii atrași de meseria însoțitor de zbor? În primul rând pentru respectul pe care îl primesc, în ciuda vârstei. Un alt motiv ar fi posibilitatea de a călători peste tot în lume. Mai este și componenta financiară, pentru că salariile însoțitorilor de bord trec de 1000 de euro.

La capitolul ”minusuri” ale meseriei de însoțitori de bord se numără faptul că stau o perioadă mai îndelungată departe de familie, dar și faptul că, din cauza presiunii, li se deshidratează mai repede pielea.

Teoretic, nu există o vârstă maximă pentru a deveni însoțitor de bord. Cel puțin, pentru curs nu există o limită de vârstă impusă. Însă cele mai multe companii de zbor caută angajați pentru posturile de însoțitori de zbor cu vârste cuprinse între 18 și de 35 de ani. Însă cât de ușor este ca un absolvent să îți găsească un loc de muncă în aviație?

De curând, a fost lansată o platformă digitală dedicată cursanților și absolvenților școlii de însoțitori de bord de la Cluj, prin care pot vedea care companii din Europa și din Orientul mijlociu fac angajări.

banner