Screeningul salvează vieți – află și care este traseul pacientei în cazul cancerului la sân

0

Peste 26.200 de femei din județele din nord-vestul României au fost testate pentru depistarea cancerului la sân, într-o campanie de screening desfășurată de Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Află și care este traseul pe care o pacientă trebuie să îl parcurgă până la confirmarea sau infirmarea nui diagnostic de cancer la sân.

Derulat de către Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, este primul proiect de screening populațional organizat, de mare anvergură și se adresează unui grup țintă constituit din 40.000 de femei cu vârste între 50-69 de ani, cu domiciliul în regiunile de dezvoltare Nord-Vest și Vest (judeţele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara) care nu au fost niciodată diagnosticate cu cancer de sân și sunt asimptomatice pentru această maladie. 

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și se derulează în perioada  28.07.2020 – 31.12.2023.

Printre obiectivele principale se numără creșterea numărului de persoane care beneficiază de prevenție, screening, diagnostic şi tratament pentru cancerul de sân, precum şi creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile acestor programe. Până în prezent, la nivelul Regiunii Nord-Vest au fost testate aproximativ 26.000 de femei din grupul țintă.

Potrivit ghidurilor internaţionale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum și alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară.

Care este traseul pacientei în cazul cancerului de sân?

 

banner