Secretele restaurării Castelului Regal Săvârșin

0

Una dintre cele mai frumoase reședințe aristocratice din Transilvania este Castelul Regal Săvârșin. Acest castel a fost construit în secolul al XVII-lea. A trecut prin mai multe transformări, iar în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a fost cumpărat de Regele Mihai I al României. 

În acei ani grei, Domeniul Regal Săvârșin a fost un refugiu binevenit pentru Regina Mamă Elena a României și pentru Regele Mihai I. După instaurarea comunismului în României și după exilarea Regelui Mihai I, castelul a fost confiscat. În lungile decenii de comunism, castelul s-a degradat treptat.

Domeniul Regal Săvârșin i-a fost retrocedat Regelui Mihai I în anul 2001. De atunci, a început o muncă laborioasă și tenace de restaurare, care continuă și azi. Castelul și-a regăsit vechea splendoare, la fel ca și multe dintre construcțiile din Satul Regal Săvârșin.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, împreună cu Alteța Sa Regală Principele Radu al României, a reușit să formeze o echipă de oameni dedicați acestui proiect. Unul dintre membrii ei este Sebastian Brînzaș, fostul administrator al Domeniului Regal Săvârșin. În prezent, Sebastian Brînzaș este director în cadrul grupului Rodspectra – Pastel Ceramica. Într-o ediție specială a emisiunii Casa de Pastel, filmată în show-room-ul Pastel Ceramica din Timișoara, Sebastian Brînzaș dezvăluie câteva dintre secretele restaurării Castelului Regal Săvârșin.