Sfântul Iosif: De ce este o sărbătoare foarte importantă pentru greco-catolici

0

Creștinii greco-catolici, romano-catolici și ortodocși îl serbează azi pe Sfântul Iosif, în timp ce romano-catolicii îl serbează și în 1 mai, sub numele de Sfântul Iosif Muncitorul. Este vorba de unul dintre cei mai importanți sfinți: cel care l-a crescut pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, ca pe propriul său copil. Sfântul Iosif a fost logodnicul Fecioarei Maria și un model de viață; și-a câștigat existența ca tâmplar, iar acum este ocrotitorul muncitorilor.

Pentru greco-catolicii clujeni, Sfântul Iosif are o importanță aparte. Este ocrotitorul familiilor, este patronul spiritual al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, și, totodată, este și patronul spiritual al uneia dintre cele mai dinamice comunități: Parohia Greco-Catolică Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca, ce are în centrul activității ei liturghiile oficiate în capela Sfântul Iosif, de la demisolul catedralei în construcție în piața Timotei Cipariu.

De ce este Sfântul Iosif un model pentru noi, aflăm de la preotul greco-catolic Mircea Marțian, cel care a deschis, acum 14 ani, punctul liturgic reprezentat de capela Sfântul Iosif.