Și nevăzătorii pot distinge culorile – ce spune inventatorul alfabetului tactil al culorilor?

3

Alfabetul tactil al culorilor le permite nevăzătorilor să identifice diferențele cromatice din lumea înconjurătoare. Inventatorul acestuia este clujeanul Tudor Scripor, care a creat un sistem de percepție a culorilor pentru persoanele care nu pot vedea.  

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zx6qHKWFAm4]

“Am creat acest alfabet ca și o completare a alfabetului Braille. Alfabetul tactil al culorilor este un alfabet universal, pentru că, printr-un singur semn, o singură celulă, putem exprima, iar nevăzătorii pot înțelege, elemente de culoare”, menționează Tudor Scripor.

Pentru invenția alfabetului tactil al culorilor, Tudor Scripor a fost premiat, în aprilie 2019, cu Medalia de Aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva.

Expoziție caritabilă de artă, în folosul ucrainenilor, la Cluj

Mai multe lucrări artistice care folosesc alfabetul Scripor au fost expuse la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca, unde are loc o expoziție caritabilă în folosul refugiaților ucraineni. Proiectul fusese, inițial, dedicat femeilor și aportului acestora în societate.

“Între timp, a escaladat conflictul din Ucraina Nu am putut să rămânem într-o parte și să privim și, împreună cu artișii, am vrut să fim solidari față de femeile de acolo, care, cu siguranță, trec printr-o traumă”, a declarat Cristina Cantemir, organizatorul evenimentului.

Unele dintre lucrările expuse au fost create de elevii Liceului de Arte “Romulus Ladea”, iar fondurile stânse în urma vânzărilor au fost donate refugiaților din Ucraina. Proiectul este intitulat “Alfabetizare în sănătate mintală” și se desfășoară în mai multe licee din Cluj.

De asemenea, în cadrul expoziției a fost prezent și Clubul Internațional al Femeilor Cluj, care a contribuit la organizarea acestuia, prin organizarea atelerielor de creație a obiectelor artistice din hârtie reciclată, dedicate femeilor.

Expoziția este deschisă, până pe data de 13 martie, în intervalul orar 10:00-18:00.

VEZI ȘI:

Primul bebeluș din Ucraina născut la Regina Maria – mama e asistentă medicală

Emil Boc: “Putin nu poate fi lăsat să ne oblige să trăim așa cum dorește”

Rectorul UMF Cluj Anca Buzoianu: În lumea științei, femeile pot avea cariere fantastice

banner