Sighetu Marmației, închisoarea sfinților

0

Unul dintre cele mai cutremurătoare locuri în care memoria este păstrată vie este Memorialul de la Sighetu Marmației, o fostă închisoare. Este vorba de locul în care comuniștii au încercat să extermine elita Regatului României. La Sighetu Marmației au fost ținuți după gratii sfinți, în cel mai pur înțeles al acestui cuvânt. Unii dintre ei au și fost ridicați la cinstea altarelor de către Biserica Catolică.

Printre ei, patru și-au sfârșit zilele chiar în această închisoare. Este vorba de episcopul romano-catolic Anton Durcovici și de episcopii greco-catolici Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu. Toți aceștia sunt Fericiți ai Bisericii Catolice și au fost ridicați la cinstea altarelor după căderea comunismului. Alături de ei, au pierit la Sighet și Iuliu Maniu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Brătianu, Andrei Vlad sau Alexandru Lapedatu.

Azi, vechea clădire a devenit un Memorial al victimelor comunismului și al rezistenței împotriva comunismului. Este, obligatoriu, un loc de pelerinaj pentru toți cei care se opun totalitarismelor de orice fel.

Penitenciarul de la Sighetu Marmației a fost construit în anul 1897, de către administrația austro-ungară, și servea drept închisoare de drept comun. Din anul 1948, comuniștii au transformat-o în loc de exterminare pentru elita României. Condițiile inumane de detenție au fost descrise pe larg în multe lucrări cu caracter memorialistic, printre care volumul ”Credința noastră este viața noastră!”, al Fericitului Iuliu Hossu, primul cardinal român din istorie. Fericitul Iuliu Hossu a trecut și el prin închisoarea de la Sighetu Marmației, apoi prin alte locuri de detenție.

Din anul 1977, închisoarea a fost dezafectată. Fundația Academia Civică a preluat această închisoare în anul 1994 și a transformat-o într-un memorial al victimelor comunismului. În curtea închisorii, în anul 1997, a fost construit un Spațiu de Reculegere și Rugăciune, după planurile arhitectului Radu Mihăilescu. Acolo sunt afișate numele multora dintre cei uciși de comuniști, în România.

În anul 1998, Consiliul Europei a inclus Memorialul de la Sighetu Marmației printre cele mai importante trei locuri ale memoriei europene, alături de Memorialul de la Auschwitz și de Memorialul Păcii din Normandia.