ȘOC pentru MICROÎNTREPRINDERI: 8 din 10 ar putea fi obligate să treacă de la impozit pe cifra de afaceri la impozit pe profit INVITAT DAN MUREȘAN

1

81 la sută dintre microîntreprinderi ar urma să fie constrânse să treacă de la plata impozitului pe cifra de afaceri la plata impozitului pe profit. Ideea apare în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care conţine reforme radicale în ceea ce privește fiscalitatea. Dezvăluirea a fost făcută de către Dan Mureșan, vicepreședinte al Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj (APM), în cadrul APM BUSINESS CLUB, dezbateri inițiate de antreprenorii clujeni de la APM la Via Cluj TV.

În PNRR se arată că “se estimează o diminuare graduală a numărului de contribuabili care beneficiază de acest regim fiscal (plata impozitului pe cifra de afaceri – n.red.), după cum urmeaza: scădere de 15% în primul an, scădere de 33% în anul 2, scăderea cu 33% în anul 3”. Măsura ar afecta astfel sute de mii de firme, care plătesc acum 1 sau 3 la sută impozit pe cifra de afaceri.

“Sunt trecute la impozitul pe profit, printr-o măsură ascunsă, nedezbătută public, strecurată în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. (…). Cu cât încerci să faci taxele mai mari, cu atât nivelul încercării ocolirii taxelor este mai mare. Cu cât taxele sunt mai mici și mai ușor de gestionat, pentru că acest 1 sau 3 la sută din cifra de afaceri este un sistem foarte ușor de gestionat, organele fiscale vor putea fi mai puțin subiective. În caz contrar, vor veni și își vor arata mușchii, îți vor arăta câte greșeli ai tu în modul în care ți-ai calculat impozitul pe profit”, a declarat Dan Mureșan.

Detalii în emisiune.