Spațiile publice din Apahida și Gilău vor fi reamanajate cu sprijinul Băncii Mondiale

0

“Desenează metropola de mâine” este un proiect prin care spațiile publice, care aparțin mai multor zone rurale din aria municipiului Cluj-Napoca, vor fi revitalizate prin sprijinul oferit de Banca Mondială. Astfel, vor fi dezvoltate proiecte de reamanajare a spațiilor din incinta școlilor, parcurilor, terenurilor sportive și a altor spații publice. 

Inițiativa aparține Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ZMC) și reprezintă un proiect unic pe plan național, ce are ca scop regenerarea spațiilor publice din zonele rurale ale unui municipiu. În acest sens, organizatorii au generat mai multe machete digitale, în vederea elaborării unor planuri eficiente de reamenajare a respectivelor spații.

„Mizăm pe o abordare participativă a întregii inițiative. De aceea, ne deplasăm în fiecare comună pentru care avem deja realizat un concept de regenerare, ca să ascultăm vocea cetățenilor, ca să vedem în ce măsură masterplanul corespunde aspirațiilor lor, și să îl ajustăm”, a precizat directorul de programe al ADI Zona Metropolitană Cluj, Adrian Răulea.

Dezbateri publice pentru identificarea soluțiilor

Strategiile pentru reamenajarea spațiilor publice vor fi dezbătute public, atât în Apahida, cât și în Gilău. Prima dezbatere va avea loc joi, 26 mai, de la ora 16:00, în Căminul Cultural din Apahida, iar cea de-a doua va fi găzduită vineri, 27 mai, la ora 14:00, de Casa de Cultură “Dumitru Sopon” din Gilău.

În cadrul acestor dezbateri, vor fi prezenți reprezentanți ai administrației locale, ai ZMC, experți din partea Băncii Mondiale și arhitecți. Debutul proiectului a avut loc și în luna iulie a anului 2021, când comuna Florești din județul Cluj a beneficiat de dezvoltarea unui plan de revitalizare a spațiilor publice.

„Salutăm această inițiativă de replicare în zona rurală din ZMC a bunelor practici de regenerare urbană aplicate deja în polul urban Cluj-Napoca. În acest scop, sprijinim administrațiile locale și cetățenii prin propunerea unui masterplan de regenerare a spațiului public din centrul localității, pentru a încuraja un proces de co-design”, a explicat expertul în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale, Marius Cristea.

Conceptele pentru reamanajarea zonelor rurale ale județului, odată finalizate, vor fi supuse documenatației primăriilor locale și, ulterior, ZMC, împreună cu reprezentanții administrațiilor locale, vor căuta soluții optime pentru finanțarea proiectelor.

VEZI ȘI:

Augustin Feneșan despre proiectul de lege care elimină licitațiile pentru achizițiile de lucrări în valoare de până la 1 milion de euro

Proiect dedicat implicării civice a tinerilor în procesele democratice

Primăria Cluj-Napoca lansează licitația pentru proiectul liniei de metrou în valoare de 1,3 mld euro

banner