Spectacolul pe tema migrației a actorului clujean Dan Boldea a avut premiera la Berlin

0

Actorul român Dan Boldea a avut premieră la Berlin cu un spectacol pe tema migrației, care a fost construit parțial la Cluj-Napoca. Acest spectacol a pornit de la ideea actorului de a discuta despre această temă extrem de sensibilă și pregnantă în societatea contemporană. Spectacolul tratează tema migrației, atât din experiența personală a actorului, care a copilărit în Italia, cât și din perspectiva unor muncitori care lucrează cu ziua în Germania.

Spectacolul îmbină aceste două perspective printr-un colaj numit docu-performance, prin care publicul are acces la prezența actorului pe scenă, la mărturia sa fizică, dar și la poveștile înregistrate sub formă de documentar, care rulează pe fundal. Spectacolul a avut un adevărat succes în Berlin, unde mai bine de o sută de persoane au fost prezente la eveniment, iar reacțiile au fost pozitive.

„Tot acest proces a fost unul extrem de personal pentru mine, m-am dus în trecutul meu și am căutat poveștile care dor, poveștile pe care probabil nu le-am spus nimănui până acum, povești legate de plecarea mamei mele în străinătate, de plecarea mea acolo, de adaptare și despre readaptare”, a declarat Dan Boldea.

Documentarul care face parte din acest proiect, partea video, a fost selectată și la Festivalul Internațional LIFT-OFF 2023 – U.K., unde a câștigat premiul pentru cea mai bună dramaturgie de film documentar.

„Întâlnirea cu publicul de la Berlin a fost o mare bucurie pentru mine, am avut ocazia să povestesc și să aduc în fața lor niște voci care în mod normal nu ar ajunge să fie auzite, vocile oamenilor care vin la ei în țară să muncească câmpurile de sparanghel, vocile unor familii care sunt dezbinate din cauza acestui fenomen al migrației. Pe de altă parte, vestea că documentarul pe care l-am realizat în cadrul acestui proiect, care este atât un proiect de teatru, cât și un proiect de film documentar, a fost selectat și premiat la un festival internațional, a fost o și mai mare bucurie”, a mai spus Dan Boldea.

Din echipa artistică mai fac parte Iustin Filip, Robert Kocsis, Selma Böhmelmann și Janine Grun. Documentarul poate fi vizionat AICI.

VEZI ȘI:

Maia Morgenstern, dialog exclusiv cu actorul Dan Boldea: „Un actor este foarte fragil și vulnerabil”

Viața în chirie, cu colegi de apartament, subiectul unei noi premiere la teatrul clujean Magic Puppet

Alexandra Bob, absolventă de actorie la Cluj, a jucat-o pe fiica lui Pacepa în serialul HBO Spy/Master

 

 

 

 

 

banner