Statul oferă 15.000 de lei pentru cei care apelează la fertilizarea in vitro – unde se pot depune cererile

0

Cuplurile și femeile singure care se confruntă cu probleme de fertilitate și care își doresc un copil vor putea primi 15.000 de lei de la stat, în cazul în care apelează la procedura de fertilizare in vitro. Acești bani vor putea fi primiți prin depunerea unei cereri la Ministerul Sănătății. În Cluj-Napoca, tehnica de fertilizare in vitro este folosită la Clinica de ginecologie I și la clinicile private.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, din toată țara, care nu pot avea copii vor beneficia de sprijinul statului român, prin programul social de creștere a natalității. Aceste solicitări vor fi depuse din data de 5 decembrie, atât fizic, la sediul Ministerului Familiei, cât și online, printr-un mail trimis la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro.

Această reformă a apărut după ce Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a semnat ordinul comun, care conține regulamentul programului social adresat atât cuplurilor cât si femeilor singure.

În acest program, se pot înscrie toate cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate și care își doresc să apeleze la procedura de fertilizare in vitro, la un spital de stat sau la o clinică privată.

Care sunt documentele care trebuie incluse într-un dosar?

Documentele care trebuie puse la dosar sunt următoarele:

  • o cerere tip
  • copii ale actelor de identitate
  • o declarație pe proprie răspundere
  • documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru fertilizare in vitro
  • adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul de sănătate
  • un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Suma oferită de stat va fi decontată prin două tranșe. Prima va fi de 5000 de lei și este oferită pentru tratamentul medicamentos, iar a doua va fi în valoare de 10 mii de lei și este dedicată pentru procedurii propriu-zise.

Locurile pentru acest proces sunt limitate, motiv pentru care Gabriela Firea a precizat că va fi folosită metoda „primul venit, primul servit.”

Articol realizat de Andreea Muntean

banner