Structurile geoenergetice sau soluții durabile pentru energia viitorului

0

Invazia rusească în Ucraina, războiul și sancțiunile economice impuse Rusiei arată necesitatea accelerării tranziției spre energie verde și spre surse regenerabile de energie. Echipa GreenTAGS vine cu o soluție sustenabilă: structuri geoenergetice, încorporate în structurile de rezistență ale clădirilor.

Conceptul a fost dezvoltat de profesorul Lyesse Laloui de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne și de Iulia Prodan, CEO GreenTags. Practic, este vorba de structuri care sunt încorporate de la bun început în noile clădiri și care folosesc geoenergia din scoarța terestră pentru a crea un mediu construit sustenabil. Concret, aceste geostructuri răcoresc vara spațiile construite și le încălzesc iarna. Astfel, consumul de energie necesar pentru funcționarea clădirilor scade considerabil.

Profesorul Lyesse Laloui a calculat că investiția suplimentară presupusă de încorporarea structurilor geoenergetice în noile clădiri poate fi recuperată, în funcție de locul concret unde sunt realizate construcțiile, în termen de 4-6 ani. Apoi, structurile geoenergetice funcționează pe toată durata de viață a clădirii. Ele permit realizarea unei economii de 30 de euro/metru pătrat construit/an.

Iulia Prodan a precizat că aceste structuri geoenergetice pot fi utilizate oriunde, inclusiv în Cluj. Nu este nevoie de prezența unor resurse precum apa geotermală, ci principala resursă de care e nevoie este planificarea inteligentă a construirii noilor clădiri.

Mai mult, aceste structuri geoenergetice pot produce energie excedentară, care poate fi utilizată în folosul comunității. Un exemplu ar putea fi viitorul metrou clujean, care va consuma mai puțină geoenergie decât poate produce. Energia excedentară poate fi utilizată pentru încălzirea, respectiv răcorirea clădirilor din vecinătatea viitorului metrou, indiferent că este vorba de școli, de spitale sau de alte imobile.

Mai multe detalii despre aceste structuri revoluționare, în emisiunea Business Cafe.