Teatrul de păpuși și cel de improvizație se unesc pentru a atrage publicul adult la spectacole de animație – află mai multe despre proiectul „IMPRO SHOW cu PĂPUȘI”

0

Teatrul Independent „Magic Puppet” din Cluj-Napoca își continuă demersurile de schimbare a mentalității publicului adult în ceea ce privește spectacolele de animație. În acest sens, vor participa timp de zece zile în cadrul unei tabere de creație, unde își vor perfecționa tehnicile de mânuire a păpușilor și cele de improvizație. În urma taberei va rezulta un spectacol care va fi jucat atât în Cluj, cât și în alte zone din țară.

Încă de la începuturi, Magic Puppet a avut ca scop principal atragerea publicului adult spre
teatrul de animație, care poate să abordeze diferite subiecte de impact și să le sublinieze
importanța cu ajutorul păpușilor. În acest sens, a fost lansat proiectul „IMPRO SHOW cu
PĂPUȘI”, al cărui scop este realizarea unui produs cultural hibrid ce se bazează pe două tipuri de tehnici teatrale diferite, cea a păpușeriei și cea a improvizației teatrale.

„Este important să facem o schimbare de paradigmă. Din păcate, în România, arta păpușeriei în teatru este văzută ca ceva destinat în exclusivitate copiilor, însă nu e așa. De-a lungul timpului, la Magic Puppet au fost realizate numeroase spectacole care sunt destinate adulților și în care sunt folosite și păpuși, deoarece subiectele de multe ori pot fi abordate mai bine cu ajutorul lor, chiar dacă acestea sunt dintre cele mai dificile sau chiar tabu. Un exemplu concret în acest sens este spectacolul gen.OM, care a avut premiera în toamna anului trecut și care s-a jucat de fiecare dată cu sala plină. În acest spectacol este abordat un subiect delicat, și anume patriarhatul. Așadar, dorim să mergem mai departe. Dorim în continuare să transmitem mesaje puternice cu ajutorul teatrului de animație. Din acest motiv am realizat și acest proiect de improvizație cu păpuși, pentru a găsi cele mai bune metode ca să atragem adulții în sala de spectacole când avem spectacole de animație”, a explicat Andreea Ajtai, manager de proiect.

Spectacolul va fi realizat în urma unei tabere de creație de zece zile, în care artiștii vor fi ghidați de experți din cele două domenii, și anume Marin Fagu, care va susține un atelier de mânuire păpuși și Dragoș Muscalu, care se va ocupa de atelierul improvizație. Pentru a ajunge la un public numeros, spectacolul va beneficia de reprezentații la sediul Teatrului Magic Puppet și la sediile instituțiilor partenere în proiect, Centrul Recul- București, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”- Suceava, Teatrul de Nord Satu Mare și Teatrul Colibri- Craiova, dar și de o redare live, în mediul online, a uneia dintre reprezentații.

„Considerăm că improvizația teatrală este o formă de divertisment mult mai accesibilă publicului larg, iar, prin asocierea sa cu arta mânuirii, vom reuși să atragem cu mai mare ușurință publicul adult înspre teatrul de animație și, în timp, să schimbăm percepția generală conform căreia teatrul de păpuși este destinat exclusiv copiilor”, a adăugat Andreea Ajtai.

VEZI ȘI:

Viața în chirie, cu colegi de apartament, subiectul unei noi premiere la teatrul clujean Magic Puppet

Tineri actori urcă pe scena teatrului clujean, în cadrul festivalului GALACTORIA

Vânătoare de comori cu premii de mii de euro și teatru acompaniat de Ada Milea, la Zilele Clujului 2023

 

 

 

 

banner