Testare oncologică gratuită la țară! Peste 10.000 de persoane au fost testate pănă acum

0

În weekend-urile din perioada 9 septembrie – 5 noiembrie 2023, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”. Aceasta este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). „Nu am făcut destul” este o caravană de controale medicale gratuite în mediul rural, ajunsă la a X-a ediție.

Investigațiile au ca scop depistarea bolilor oncologice și includ: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii și indicelui de masă corporală. Aceste controale vor fi realizate de către medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare.

Când și unde are loc caravana?

Caravana ajunge anul acesta în județele Galați (comunele Suhurlui și Cuza Vodă),
Vrancea (Cîmpuri și Tulnici), Vaslui (Girceni și Oltenești), Dolj (Măceșu de Sus) și
Brașov (Teliu). Calendarul ediției din 2023 este următorul:

– 9, 16 și 17 septembrie – Teliu, jud. Brașov;
– 16, 23 și 24 septembrie – Suhurlui, jud Galați;
– 23, 30 septembrie și 1 octombrie – Oltenești, jud. Vaslui;
– 30 septembrie, 7 și 8 octombrie – Cîmpuri, jud. Vrancea;
– 7, 14 și 15 octombrie – Măceșu de Sus, jud. Dolj;
– 14, 21 și 22 octombrie – Cuza Vodă, jud. Galați;
– 21, 28 și 28 octombrie – Tulnici, jud. Vrancea;
– 28 octombrie, 4 și 5 noiembrie – Girceni, jud. Vaslui.

Vor fi câte două vizite în fiecare sat. În timpul primei vizite se vor recolta probele de
sânge și urină, iar în a doua vizită, weekendul următor, după venirea rezultatelor de
la analize, se vor alătura și medicii pentru investigații mai amănunțite. Costul total al analizelor de care beneficiază o persoană în caravană poate ajunge până la 2.750 de lei.

Mai mult decât un control medical

Pe lângă controalele medicale gratuite, caravana aduce și o importantă componentă educațională pacienților din mediul rural. Aceștia vor fi în dialog constant cu medicii și voluntarii despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, vor avea acces la pliante și broșuri informative și vor putea urmări video-uri educative în sălile de așteptare. De asemenea, pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și sprijiniți pe tot parcursul acestui proces.

Pe parcursul celor nouă ediții precedente, caravana a testat peste 10.100 de persoane din localități rurale din 34 de județe, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente și studenți voluntari. Doar în ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puțin 28 de cazuri de cancer (mamar și de piele).

Proiectul rămâne relevant în contextul în care România are un mare deficit de medici de familie, dar și de medici specialiști în marea majoritate a zonelor rurale (aproximativ 50% dintre medicii din România profesează în București și în 5 județe cu centre universitare). În plus, România este pe ultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate și al cheltuielilor cu medicina de familie. Pe lângă toate astea, mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului în România este mai mică decât media U.E. În anul 2022, CNAS nu a decontat nicio mamografie în nouă județe din țară.

Mai multe detalii despre campanie pot fi găsite și pe site.

VEZI ȘI:

Vești bune pentru pasionații de cărți – Schimbă, donează sau vinde cărți cu ajutorul unei aplicații

APLICAȚIE PENTRU COPII: Un startup care te învață să scrii într-un mod distractiv

banner