Testele de salivă nu respectă nicio regulă sanitară, sindicaliștii cer kit-uri individuale

0

Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară. Acestea ar urma să fie manipulate de cel puțin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condițiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate și sigilate individual, spun sindicaliștii din Educație.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – solicită Guvernului României blocarea distribuției testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 și distribuirea în unitățile de învățământ a unor kit-uri individuale.

”Solicităm, pe această cale, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerințele de performanță și de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în același timp și regulile sanitare.

Teste venite „pe bucăți”

De asemenea, cerem public Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziționate și livrate dezmembrate, și nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii și dacă această licitație a respectat legislația în vigoare?!

În condițiile în care respectivele contracte au fost semnate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), considerăm că această instituție trebuia să se ocupe și de livrarea testelor către fiecare instituție de învățământ.

Testarea, un mare eșec

Întrebarea firească pe care și-o pun părinții și cadrele didactice este următoarea: instituția care a lansat licitația, a întocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Dacă a fost întocmit corect, se respectă regulile stabilite? Opinia publică așteaptă niște explicații, urgent! Altfel, această mult așteptată testare riscă să se transforme într-un mare
eșec! Cine își permite să-și bată joc de sănătatea copiilor și a cadrelor didactice este iresponsabil!

În altă ordine de idei, deși ministrul educației ne-a asigurat vineri, 26 noiembrie, că livrarea către școli nu se va mai face în aceste zile libere legale, am primit numeroase semnale din țară că directorii și angajații din unitățile de învățământ au fost chemați și ieri, 27 noiembrie, să ridice testele.

Cum se fac testele?

Ținând cont de situațiile expuse mai sus, solicităm Guvernului României să explice clar care este modalitatea de efectuare a testelor, astfel încât toți părinții să știe să le utilizeze, deoarece la ora actuală, în afară de un videoclip demo, nu există niciun fel de instrucțiuni. Ne întrebăm cum se vor descurca părinții dintr-un sat, unde nu există internet și care nu vor avea acces la acel videoclip, să le facă propriilor copii aceste teste?!

Cerem imperativ Guvernului României și Ministerului Educației respectarea dreptului anagajaților la zilele libere legale și propunem ca aceste teste să fie distribuite pe 2 și 3 decembrie, urmând a fi utilizate începând cu 6 decembrie. De asemenea, solicităm ca, măcar începând cu următoarea tranșă de teste, acestea să corespundă normelor sanitare și să fie ambalate individual”, au transmis liderii FLSI și FSE „Spiru Haret”, într-un comunicat de presă.

Video explicativ

Inspectoratele școlare județene au trimis școlilor un video cu instrucțiuni de asamblare a kiturilor de testare pe bază de salivă în pungi individuale. Clipul respectiv arată cum o persoană ia câte o componentă din câte o pungă și o pune într-o pungă sterilă. Persoana poartă mănuși chirurgicale, scrie Edupedu.ro.


banner