Pe 24 iunie se sărbătorește Ziua Națională a Iei, zi în care femeile române sunt îndemnate să poarte ia, indiferent în ce colț al lumii sunt. Sărbătoarea a fost inaugurată în 2013 de o comunitate înființată pe Facebook, numită „La Blouse Roumaine” (Bluza românească). Cu ocazia acestei sărbători, vă prezentăm cinci curiozități despre ie.
1.Ia este cea mai importantă piesă vestimentară din folclorul românesc
Bluza românească este țesută de femei din mediul rural, iar fabricarea sa necesită multe ore de muncă și dedicare. Modelele și simbolurile cusute au semnificații diferite, în funcție de regiunea geografică. De exemplu, un model recurent este spirala, care reprezintă evoluția vieții.
Materialele și broderiile sunt simboluri cu o mare importanță. Proporțiile sunt alese și controlate cu grijă de meșter, iar poziția fiecărei broderii este stabilită cu precizie maniacală pentru a crea o lucrare de excepție.
2.Ia este recunoscută de personalități importante la nivel internațional
De-a lungul timpului, bluza românească a fascinat pictorii, fotografii, designerii și oamenii din țară și din străinătate. Un șir de personalități regale au purtat cu mândrie costumul tradițional românesc, printre care se evidențiază Prințesa Ileana, Principesa Elena, Regina Maria. Majestatea Sa Regina Maria (Regina României, Prințesa Edinburgh, Saxa – Coburg și Gotha) a adus ia la un nou nivel, transformând-o într-o piesă vestimentară populară și peste hotarele țării.
Această tendință a fost asimilată de designeri de modă de renume mondial care au găsit o adevărată sursă de inspirație în îmbrăcămintea românească, prin care Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Oscar de la Renta, Tom Ford sau Philippe Guilet. De fapt, colecția de modă Guilet 2012 a fost inspirată în întregime de portul popular românesc.
Ia a fost purtată de asemenea și de Adele, Nikole Kidman și Halle Barry.
3.“Ziua Națională a Iei” coincide cu “Ziua Sânzienelor”
Ziua nu a fost aleasă la întâmplare, pentru că este ziua în care se sărbătorește „Ziua Sânzienelor”. Este o sărbătoare ce își trage rădăcinile dintr-un cult al soarelui, naturii și fertilității.
Sărbătoarea are o istorie bogată, provenită dintr-un cult al soarelui. Legenda spune că „Sânzienele (sau Drăgaicile)” sunt niște zâne bune, care se adună împreună în ziua în care soarele ajunge la vârf (solstițiul de vară), îmbrăcate în cămăși lungi albe și purtând pe cap coroane de flori galbene. Dansează în horă, dând puteri miraculoase florilor și ierburilor, transformându-le în „plante medicinale”.
Numele lor provine de la Sânziana, o plantă cu flori galbene, mică și groasă “ca o ploaie de stele, cu o aromă dulce și un gust contrastant, foarte amară”. Se găsește la margini de păduri, în lanuri, pajiști și tufișuri. Tradiția spune că zânele numite „Sânziene” au puterea de a îndepărta răul și boala.
În unele zone, fetele tinere îmbrăcate în costume populare, se plimbă pe câmpuri, îmbracă costume tradiționale, fac coroane cu flori galbene, dansează în cerc, ca legendarele Sânziene.
4.Bluza românească are o istorie și o legendă foarte interesante
Simbolurile magice cusute cu precizie la fiecare perforare au fost menite să protejeze purtătorul cămășii de spiritele rele, vrăji, ghinion. Femeile tinere au moștenit de la bunicile sau mamele lor, nu numai o tehnică de artizanat popular, ci și rugăciunile care trebuiau pronunțate înainte de începerea filării lânii, înainte de a se ocupa de țesături sau broderii.
Termenul “ie” este un derivat din latinescul “lineae tunicae” (tunica), domeniul de aplicare subțire în contact cu pielea.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: