Solstițiul de vară 2023: Tradiții și obiceiuri inedite din vechime, în cea mai lungă zi a anului

0

Ziua de 21 iunie marchează debutul verii astronomice, astfel că ziua de miercuri este cea mai lungă zi a anului 2023. În acest an, solstiţiul de vară are loc de la ora 17:58, moment din care durata zilelor va începe să scadă. De „Ziua Soarelui”, cum mai este cunoscută aceasta, energia una a belșugului și a abundenței și este considerată bună pentru a manifesta spre realitate dorințe și intenții interioare.

„Unul dintre obiceiurile din trecut, în ziua în care «Soarele stă» era acela al aurului. Oamenii foloseau o bijuterie prețioasă, pe care o puneau într-un vas rezistent la foc, peste care adăugau plante de leac, de pământ, asemenea cimbrului, rozmarinului, mușețelului, lavandei și sunătorii.

Pentru că solstițiul de vară este perceput ca fiind un nou început, în toată lumea au loc diverse sărbători pentru a celebra acest moment. În trecut, oamenii obișnuiau să celebreze această trecere prin petreceri, dansuri, focuri și cântece. De asemenea, oamenii mergeau la scăldat în lacuri și râuri pentru că erau considerate a avea efect vindecător în această perioadă”, scrie Ziua de Cluj.

De asemenea, solstițiul de vară este legat şi de sărbătoarea Sânzienelor, care sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa Ielelor, a căror sărbătoare are loc pe data de 24 iunie. Atunci când nu le este respectată sărbătoarea, acestea devin surate cu „Rusaliile” (zâne rele/vrăjitoare).

De unde vine numele solstițiului de vară

„Denumirea de solstiţiu («Soarele stă») este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute.

Din acelaşi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor «nopţi albe».

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers”, încheie Ziua de Cluj.

VEZI ȘI:

TOP 5 Obiceiuri inedite de Paști din zona Transilvaniei, uitate în timp – ce tradiții respectau sătenii în Săptămâna Mare

USAMV Cluj-Napoca scoate din uitare gastronomia românească – palaneț cu brânză de Mociu, sarmale de vânat sau bere tradițională

Festivalul Produsului Tradițional: USAMV Cluj-Napoca organizează degustări cu preparate tradiționale

 

 

 

banner