Top orașe cu cele mai mari și cele mai mici salarii în inginerie

0

Specialiștii din domeniul ingineriei sunt printre cei mai căutați de pe piața muncii în ultimii ani. Salariile lor sunt peste media pe economie, potrivit platformei de recrutare online eJobs, care arată, conform datelor introduse în comparatorul său de salarii, că unul din doi angajați câștigă peste 4.000 de lei.

Orașele cu cele mai mari salarii MEDII nete din Inginerie sunt:

●      Timișoara – 4.500 lei

●      Constanța – 4.500 lei

●      București – 4.500 lei

●      Cluj-Napoca – 4.000 lei

●      Oradea – 4.000 lei

Orașele cu cele mai mici salarii MEDII nete din Inginerie sunt:

●      Focșani – 2.632 lei

●      Alexandria – 2.500 lei

●      Giurgiu – 2.400 lei

●      Miercurea Ciuc – 2.150 lei

●      Odorheiu Secuiesc – 1.774 lei

Potrivit statisticii, peste 60% dintre angajați au salarii cuprinse între 3.000 și 7.000 de lei, iar aproximativ 24,3% între 2.000 și 3.000 de lei. 10,5% ajung să câștige chiar și peste 7.000 de lei. Doar 4,8%, câștigă salarii medii nete sub 2.000 de lei pe lună, mai arată statistica.

Candidații din domeniul ingineriei sunt unii dintre cei mai căutați de pe piața muncii în ultimii ani, chiar dacă au sau nu studii în acest domeniu sau dacă au experiență ori abilități tehnice.

Unul dintre motivele din spatele deficitului de forță de muncă din acest sector este migrarea angajaților în companiile din străinătate care oferă salarii mai mari, dar și interesul scăzut al tinerilor față de aceste meserii.

„Angajații din domeniul ingineriei sunt printre cei mai căutați de pe piața muncii, având în vedere deficitul de talente major din acest sector. O mare parte dintre aceștia, în special inginerii, vizează joburi în afară, unde pot câștiga dublu sau chiar triplu față de piața locală. În acest moment, nu doar salariile sunt atractive în România, ci și oferta de locuri de muncă e una consistentă, tocmai pentru a atrage candidații spre acest sector. Doar în acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile circa 1.000 de joburi dedicate inginerilor cu diverse specializări, pentru care se cere experiență anterioară de lucru, dar și studii în domeniu”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

Potrivit datelor furnizate de eJobs, există diferențe salariale majore între pozițiile specifice, cum sunt cele de inginer sau cele de top management, și cele ale candidaților care nu au nevoie de o pregătire.

Spre exemplu, un manager de proiect în domeniul ingineriei câștigă în medie 5.600 de lei net pe lună, în timp ce un operator șlefuire câștigă aproximativ 2.340 de lei.

Ingineria este în topul celor mai bine plătite sectoare din economie, la egalitate cu Construcțiile, Audit/Consultanță sau Petrol/Gaze, dar sub IT, Cercetare/Dezvoltare ori Proiectare civilă.

Articol de: Alexandra Preda-Ștefan

Vezi și:

Creștere spectaculoasă a numărului de joburi la distanță, în ciuda ridicării restricțiilor

Topul joburilor care nu existau acum 10 ani