Transilvania nu mai stă după București: Alianța Vestului vrea dezvoltare accelerată

0

Primarii de Cluj, Timişoara, Arad şi Oradea nu mai sunt dispuși să accepte incapacitatea Bucureștiului de a dezvolta proiecte majore de infrastructură.

Emil Boc (Cluj), Nicolae Robu (Timișoara), Gheorghe Falcă (Arad) și Ilie Bolojan (Oradea) au lansat sâmbătă Alianța Vestului (AVE), un for informal care își propune să creeze o Asociatie de Dezvoltare Interregionala. Aceasta asociatie ar urma sa acceseze fonduri direct de la Bruxelles pentru implementarea unor proiecte comune.

„Unul dintre obiectivele imediate este să constituim o Asociaţie de Dezvoltare Interregională, care să fie un partener al Guvernului, pentru ca în exerciţiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat (…) Conectarea mai bună dintre cele patru oraşe, rutier, atât feroviar, cât şi din punct de vedere al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar, ne propunem să fie un baraj pentru migrarea românilor în Europa”, a declarat Ilie Bolojan citat de g4media.ro.

Obiectivele Alianței Vestului sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susținera Autostrăzii Timişoara – Belgrad, tren de mare viteză între cele patru oraşe, construirea de centuri, dezvoltarea aeroporturilor, rețele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troleibuz sau metrou metropolitan.

Emi Boc a spus că inițiativa nu este una separatistă: „Nu are niciun fel de legatura cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul intrebarii a statul unitar roman. Acest proiect nu este indreptat impotriva guvernului de la Bucuresti (…). Are la baza principiul subsidiaritatii care este la baza Uniunii Europene si anume ca decizia trebuie sa fie luata de autoritatea publica cea mai apropiata de nevoile cetateanului. (…). Metoda de guvernare prin centralizare este o metoda ce apartine trecutului”, a declarat Emil Boc citat de opiniatimisoarei.ro.

Patrulaterala Vestului devine Alianța Vestului

Având în vedere interesul mare pentru proiect, arătat de alte administrații publice locale din această parte de țară, numele asocierii se va schimba din Patrulaterala Vestului în Alianța Vestului -în abreviere: AVE-, pentru a se evidenția caracterul ei deschis, a precizat Nicoae Robu.

El a precizat că prin această inițiativă, prin excelență în spiritul Declarației de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, se dorește crearea unui for informal pentru schimburi de idei și de experiență între edilii orașelor Cuj, Timişoara, Arad şi Oradea și între administrațiile publice locale. Totodată se urmărește cooperarea pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar și în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg.

banner