Traseu regal, de 10 Mai – Descoperă România via Wens!

0

Pentru cei care nu își amintesc, înainte de comunism, 10 Mai era Ziua Națională a României. Această dată are o triplă semnificație pentru istoria noastră: la 10 mai 1866 începuse domnia lui Carol I în Principatele Române, tot pe 10 mai, de data aceasta în 1877 România își proclama independența. Și tot la 10 mai 1881 România era proclamată regat. Pentru acest weekend, vă propunem un itinerariu…regal. Pregătește-te, începe România via Wens!

Deoarece acest weekend este dedicat  Regelui Carol I, începem “maratonul” nostru cu locul unde a început povestea  Casei Regale Românești –  Palatul Regal din București.

În 1866, la 10 Mai, ajungea în Romania Karl Hohenzollern-Sigmaringen, cel care avea să devină Principele Carol și mai apoi regele Carol I al României. Acesta s-a instalat în Palatul Princiar, aflat pe Calea Victoriei, care a fost și locuința vechiul principe al României, Alexandru Ioan Cuza. Astăzi Palatul găzduiește Muzeul Național de Artă al României și pot fi vizitate: Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului.

Clădiri regale emblematice

După vizitarea Palatului, mergem în Dealul  Mitropoliei, acolo unde Carol I a depus jurământul de credință față de noua lui țară. În cei 48 de ani de domnie, Carol I a fost motorul modernizării României. Printre clădirile monument care mai pot fi văzute și azi, vă recomandăm să vizitați: Palatul Bursei și Camerei de Comerț (azi Biblioteca Națională), Palatul de Justiție, Ateneul Român. Apoi ne încărcăm bateriile cu o plimbare în Parcul Carol.

Peleș, Pelișor și Foișor

De la București pornim spre Sinaia, locul atât de iubit de cei care au deschis drumul României moderne.

Într-o zi de week-end, drumul spre Sinaia poate fi obositor, dar merită să facem tot acest efort pentru a ajunge să descoperiți reședința de vară a regelui.

În anul 1873  Carol I  demarează  construcția unei reședințe de vară, în apropierea comunei Podul Neagului. După reorganizarea teritorială din zonă, numele comunei a fost schimbat în Sinaia, luând numele Mănăstirii Sinaia din apropiere (al cărei nume provine la rândul său de la Muntele Sinai). Peleșul a fost inaugurat în 1883, printr-o ceremonie fastuoasă.

Între 1899 și 1902 a fost construit și Pelișorul, ca și reședință pentru prinții moștenitori. Pelișorul a fost redecorat ulterior, purtând amprenta Reginei Maria. Foișorul, este a doua anexă a Peleșului. Rolul inițial a fost  acela de cabană de vânătoare pentru Regele Carol I, ulterior a devenit locuința Regelui Carol II și a reginei Elena. Aici s-a născut ultimul rege al României, Mihai I.

Un al simbol monarhic din Sinaia este  “Gara Regală”. Aici oprea chiar și renumitul tren Orient Express. Acest loc este încărcat de istorie, fiind chiar martorul asasinării de către legionari a premierului român, Ion Gheorghe Duca.

Necropola regală de la Curtea de Argeș

Din Sinaia ne îndreptăm spre Curtea De Argeș. Facem o scurtă oprire în Câmpulung, pentru a vedea Colegiul Pedagogic Carol I. Continuăm drumul spre Curtea de Argeș, pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a contribuit la înfăptuirea României moderne. La  Curtea de Argeș se află necropola Casei Regale. În Vechea Catedrală de la Curtea de Argeș se află mormintele  lui Carol I și al reginei Elisabeta, cât și ale regelui Ferdinand și reginei Maria.  În 2018 a fost sfințită nouă Catedrală Arhiepiscopală și Regală, unde se află mormintele regelui Mihai și al reginei Ana, al reginei Elena și al regelui Carol al II-lea.

Regele Carol I a construit parcul Mânăstirii Argeșului și palatul episcopal (1886-1890), care era folosit ca reședință regală de vară.

În speranța că acest weekend plin de istoria adevărată a României vă este pe plac, vă invităm să descoperiți și alte locuri deosebite de la noi, pentru că frumusețea NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!

banner