Trei cabinete medicale de la țară, renovate prin proiectul Walking Month – beneficiari: peste 10 000 de clujeni

0

Primele lucrări de renovare a cabinetelor medicale din comunele clujene au început deja și au fost făcute posibile de donațiile strânse în urma concursului caritabil Walking Month. Cea mai recentă ediție, încheiată joi seară, a reușit să adune peste 400.000 de lei, sumă ce va acoperi reparațiile necesare pentru ca aproape 10.000 de clujeni să aibă parte de un acces sigur la servicii medicale. Află mai multe de la Andrei Aroneț, director de programe la Asociația PRIMA DATĂ ACASĂ.

Satul Gheorgheni este primul care va beneficia de generozitatea celor 2.231 de concurenți care sau înscris în competiție și au donat pentru lucrări. Aici, primele intervenții au fost făcute săptămâna trecută, pentru a proteja clădirea cabinetului de infiltrațiile de apă, iar, în prezent, se lucrează la refacerea spațiilor în care doi medici deservesc mii de pacienți.

„Ajutorul pe care îl primim vine într-un moment în care mulți pun la îndoială rolul nostru de a ajuta, deci este cu atât mai emoționant. Renovările sunt exact ce aveam nevoie cel mai mult acum, un cabinet medical în condiții igienice, foarte importante în perioada pandemiei”, spune Emanuela Ardelean, medic de familie în satul Gheogheni.

În total, în urma concursului Walking Month, s-au strâns 406.048 lei, sumă care va permite ca renovările să se extindă la cel puțin alte două cabinete. Cel din comuna Cășeiu va avea, pentru prima oară, o instalație de încălzire corespunzătoare, astfel ca pacienții să nu mai fie consultanți în frig, iar intervențiile majore din cabinetul comunei Câțcău vor viza refacerea instalației electrice și corpurilor sanitare, vechi de 40 de ani. Toate acestea, pe lângă alte lucrări de renovare și reparații.

Concurentul cu cele mai bune rezultate în Walking Month 2021 este Claudiu Tofeni, un trainer în vârstă de 43 de ani care a reușit să cumuleze, în cele 4 săptămâni de concurs, peste 1,8 milioane de pași. Participant fidel al concursului, Claudiu și-a asumat un pariu făcut cu el însuși, de a ajunge minim între primii 3 concurenți, iar ambiția și pasiunea pentru mișcare l-a adus pe primul loc. La capitolul echipe, locul I a fost obținut de echipa Pantera Roz, ai cărei 4 membri au făcut împreună 5.220.703 pași în luna de concurs.

Vezi mai jos Gala Walking Month de anul acesta:

Un număr de 27 de companii s-au înscris în secțiunea dedicată din competiție contribuind, astfel, cu donații. Indiferent că au fost copii, pensionari, persoane cu dizabilități sau pasionați ai sportului, concurenții au reușit să facă peste 635 de milioane de pași, însemnând o medie de 240.000 de pași/participant.

Walking Month este un excelent exercițiu de mobilizare și solidaritate. Mii de oameni fac o schimbare în viața lor, alegând un stil de viață activ, iar fiecare  concurent ajută cel puțin alți 10 oameni prin fondurile care se adună. E cea mai frumoasă formulă matematică pe care continuăm să o scriem, an de an. Privind în urmă, la toate cauzele pe care le-am susținut de-a lungul timpului, ajungem la zeci de mii de beneficiari a căror viață este un pic mai bună și datorită nouă”, spune Ioana Popa, director general Betfair Romania Development, companie care, în parteneriat cu Banca Transilvania, suportă integral costurile organizării competiției.

Asociația PRIMA DATĂ ACASĂ, inițiatoarea programului „Sănătate la sate”, este cea care se va ocupa de lucrările de reabilitare a cabinetelor medicale, în colaborare cu Asociația Medicilor de Familie Cluj. 

Despre Walking Month

Walking Month este un concurs caritabil inițiat de Betfair Romania Development și se află la ediția cu numărul VII.  Cu ajutorul acestui proiect, până în prezent, au fost donați peste 1.3 milioane de lei ce au ajutat în susținerea mai multor cauze umanitare.

În 2015, cei 600 de participanți au  strâns bani pentru dotarea cu aparatură medicală a unui spital de copii din Cluj-Napoca; în 2016, numărul concurenților a crescut la 1.440, care au donat 132.126 de lei pentru terapia de care aveau nevoie copiii cu dizabilități neuromotorii. În 2017, am avut 146.520 de lei donați către Beard Brothers, ceea ce a permis organizației să își dubleze capacitatea serviciului The Beard Mobile, primul taxi comunitar gratuit destinat persoanelor care nu se pot deplasa. Anul 2018 a adus peste 2.000 de participanți în concurs, care au au strâns 300.000 de lei, sumă care a asigurat pregătirea sportivilor României legitimați la clubul Lamont pentru Jocurile Paralimpice 2021. În 2019, concursul a contribuit la crearea primei ambulanțe sociale din Transilvania, iar la ultima ediție concurenții și organizatorii au reușit să adune banii necesari pentru 20.000 de mese calde oferite prin „Masa pe roți” a Serviciului de Ajutor Maltez România.