Doar 20 de clujeni au donat plasmă: DE CE nu donează cei vindecați de COVID-19

0

Din cei peste 580 de pacienți din județul Cluj infectați cu COVID-19 care au fost tratați, doar aproximativ 20 au fost de acord să doneze sânge, pentru a putea extrage plasmă cu anticorpi specifici, care să fie folosită în tratarea altor cazuri grave. Declarația aparține prefectului de Cluj, Mircea Abrudean, el însuși trecut prin infecție și vindecat.

Prefectul Abrudean a explicat care este procedura pentru a dona plasmă: ”Este foarte simplu! Donezi sânge și atât. Este un gest uman și normal. Încurajez pe toți cei care au trecut prin COVID, care s-au vindecat, să o facă, pentru că în felul acesta putem să îi ajutăm și pe cei care se află într-o situație mai dificilă, în stare gravă. E o șansă foarte mare pentru aceștia să beneficieze de plasmă. S-a și administrat, de fapt, la Spitalul de Boli Infecțioase în cazul câtorva pacienți și dă rezultate, astfel că nu ne costă nimic să facem un gest, repet, nobil și uman pentru cei care se află în suferință”, a precizat prefectul.

Mircea Abrudean a mai spus că analizele sunt făcute de Centrul de Transfuzii. Testarea pentru anticorpi se face într-un laborator din București, iar totul este gratuit, nu presupune niciun cost pentru donator. După ce se verifică anticorpii, specialiștii decid dacă plasma este sau nu utilă bolnavilor de coronavirus.

”E o problemă de percepție, e o problemă de informare a oamenilor. Ei trebuie să-și dea acceptul în momentul în care ies din spital și sunt declarați vindecați să își dea acceptul să fie contactați ulterior pentru donarea de plasmă. Nici măcar acel accept mulți dintre ei nu și-l dau, care nu implică numai că ești de acord să fii sunat de către cei de la Centrul de Transfuzii să ți se explice procedura și să fii rugat să faci acest gest”, a mai spus prefectul de Cluj.

”Oamenii sunt foarte stresați, cred că, și foarte panicați că au trecut printr-o situație dificilă și e de înțeles, până la urmă, asta, pentru că este un disconfort psihic major. Poate nu știi ce te așteaptă. Cred că citim prea mult pe Internet și ne informăm din surse neavizate, în loc să ascultăm ceea ce ne spun medicii și specialiștii. Dăm pe Google și vedem acolo tot felul de aberații. Asta nu este medicină! Este informare improprie”, a mai spus prefectul Mircea Abrudean.

 

 

banner