Uleiurile transilvănene care l-au încântat pe Prințul Charles

0

O mică afacere de familie din satul clujean Luncani, comuna Luna, produce unele dintre cele mai bune uleiuri vegetale din întreaga lume. Marca este autohtonă: Luna Solai.

Felicia Tulai oferă ulei Printului Charles
Felicia Tulai oferă ulei Printului Charles

Calitatea înaltă a uleiurilor alimentare obținute prin presare la rece a fost atestată de Institutul pentru Calitate și Gust din Bruxelles. Instituția a evaluat patru dintre cele șase uleiuriproduse în Luncani.

Furnizor al Casei Regale

De asemenea, compania care produce aceste uleiuri a obținut breventul de Furnizor Oficial al Casei Regale a României. Printre cei care apreciază acest ulei se numără și Prințul Charles al Țării Galilor, moștenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii. Prințul Charles a avut ocazia să guste aceste uleiuri la Turda, unde a fost oaspetele Familiei Rațiu.

De curând, atelierul din Luncani a început să producă și uleiuri ecologice.

Povestea uleiurilor presate la rece a început în urmă cu aproximativ un deceniu, în gospodăria familiei Tulai. Mihai Tulai s-a mutat în Luna și a început să producă ulei de floarea-soarelui cu ajutorul unei prese pe care a reușit să o repună în funcțiune. Calitatea și gustul uleiurilor sale erau deosebite.

Astfel că fiica sa, Felicia Tulai, a abandonat o carieră într-o companie multinațională din București. Ea s-a întors în Transilvania pentru a-și ajuta familia să transforme mica afacere într-o companie serioasă.

Afacerea se extinde

Micul atelier de produs uleiuri a fost extins. A fost mutat într-o clădire nouă, construită în satul învecinat, Luncani, în apropierea unui castel medieval.

Familia Tulai a început să furnizeze uleiuri și Familiei Regale a României, a primit și brevet de Furnizor Oficial al Casei Regale. Apoi, acest atelier a primit vizita Alteței Sale Regale Principesei Maria a României.

Atelierul produce uleiuri de floarea-soarelui, dovleac, nucă, in, cânepă și rapiță. Felicia Tulai a vrut să vadă care este cu adevărat calitatea produselor sale.

Uleiurile produse la Luncani au fost trimise la Institutul pentru Calitate și Gust din Bruxelles. Acolo au fost evaluate în orb de un juriu format din maeștri ai artei culinare care au stele Michelin.

Aflați povestea acestor uleiuri, spusă de Felicia Tulai în emisiunea Business Cafe, de la Via Cluj TV, moderată de Claudiu Pădurean.


banner