UMF “Iuliu Hațieganu”, printre primele 1.000 de universități din lume

0

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se situează pe locul al doilea în topul universităților din România și este singura universitate de medicină și farmacie din țară listată printre cele mai performante 1.000 de universități din lume, în clasamentul World University Rankings 2023 , realizat de Times Higher Education.

În clasamentul dat publicității astăzi, 12 octombrie 2022, sunt incluse 20 de universități din
România, dintre care patru sunt din Cluj-Napoca: Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Dintre cele 20 universități românești prezente în top, doar două se află printre primele 1.000 de instituții de învățământ superior din lume: Academia de Studii Economice București, locul 501-600 la nivel mondial, respectiv locul întâi la nivel național și Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, clasată pe locul 801-1000 la nivel mondial, respectiv locul al doilea la nivel național. În clasamentul pe anul 2022, au fost prezente 16 universități din România. UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este listată pentru a patra oară în acest clasament și ne bucurăm să constatăm că ne menținem pe aceeași poziție fruntașă în topul universităților din România și că ne situăm printre primele 1.000 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume.

Chiar dacă numărul universităților incluse în acest ranking a crescut de la an la an, cu 140 doar în ultimul an, universitatea noastră a reușit să se mențină pe aceeași poziție, cu un scor general crescut. Pe lângă prestigiul câștigat, o astfel de recunoaștere internațională reprezintă o oportunitate extraordinară de a dezvolta noi proiecte, în special în domeniul cercetării, precum și programe educaționale avansate, ce vor duce la creșterea valorii
universității noastre, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de
Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

World University Rankings este cel mai mare și divers clasament internațional din domeniul
academic, care reunește 1.799 de universități de elită din 104 țări și regiuni. Topul se bazează pe 13 indicatori, care măsoară performanța unei instituții în cinci domenii: predare, cercetare, citări, venituri din transferul de cunoștințe și perspective internaționale. Universitățile prezente în ranking au fost evaluate în funcție de următoarele criterii: calitatea procesului educațional și a mediului de învățare, calitatea cercetării reflectată în indicatori de volum, venituri și reputație și impactul acesteia reflectat în citări, gradul de internaționalizare a universității analizat din perspectiva studenților, profesorilor și partenerilor internaționali și transferul de cunoștințe spre mediul socio-economic. UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a obținut scoruri peste mediană la indicatorii de performanță care măsoară citările (poziția 623) și perspectiva internațională (poziția 628).

La nivel global, în top 5 se află: University of Oxford, Harvard University, University of
Cambridge, Stanford University și Massachusetts Institute of Technology.

banner