Un număr de 13 baraje din întreaga țară au fost selectate pentru a beneficia de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform unei declarații făcute de reprezentanții Apelor Române.
În urma procesului de proiectare, au fost identificate soluții optime pentru modernizarea barajelor, printre care se numără: Gilău – Apele Române Someș-Tisa, Leșu – Apele Române Crișuri, Surduc – Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureș – Apele Române Mureș, Frumoasa – Apele Române Olt, Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea – Apele Române Argeș-Vedea, Cazanesti, Cucuteni și Solești – Apele Române Prut-Bârlad.
Până în prezent, pentru aceste 13 baraje au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, iar în curând va fi semnat contractul de finanțare, conform surselor de la Mediafax.
Este de așteptat ca procedurile de achiziție a serviciilor de execuție pentru reabilitarea și modernizarea a trei dintre baraje – Budeasa, Leșu și Buftea – să înceapă foarte curând.
Administrația Națională “Apele Române” gestionează un total de 83 de baraje și acumulări clasificate în categoriile de importanță A și B (excepțională și deosebită), precum și 339 de baraje din categoriile de importanță C și D (normală și redusă).
Din 1990, au fost puse în funcțiune cinci acumulări din categoriile A și B, dintre care patru au fost inițiate înainte de anul 1990, iar una a fost complet realizată după 1990. De asemenea, au fost dezvoltate 38 de acumulări, fie permanente, fie nepermanente, din categoriile de importanță C și D, toate realizate integral după 1990.
În ultimii ani, 12 baraje de mari dimensiuni (A+B) au beneficiat de finanțare din surse variate (buget național, fonduri externe sau din surse proprii) pentru procesele de reabilitare și modernizare.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: