Unde ducem medicamentele expirate? Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca deschide un punct de colectare

1

Medicamentele expirate vor fi colectate în cadrul spitalelor, indiferent dacă sunt de stat sau private, pentru a reduce poluarea mediului cu substanțe provenite din industria farmaceutică. În curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca găsim, într-o zonă special amenajată, containere în care să ducem medicamentele expirate de acasă. Vezi cum s-a pregătit Spitalul Județean de Urgență să primească medicamente ce trebuie predate.

În mod oficial, de la începutul acestui an, medicamentele expirate sau încă în uz, dar pe care pacienţii nu le mai folosesc, trebuie colectate în curţile unităţilor sanitare, în containere speciale şi în zone supravegheate fie video, fie cu ajutorul personalului de pază.

Conform normelor metodologice, care au apărut în luna aprilie 2024, toate unităţile medicale de stat, dar şi private, au obligaţia de a colecta medicamentele expirate de la populaţie.

La rândul lor, unităţile medicale vor primi bani suplimentari de la stat pentru costurile generale de volumul mai mare de deşeuri.

Farmaciile, obligate de lege să colecteze medicamente expirate

Legea din România (Ordinul Ministerului Sănătații Nr. 119/2014) prevede ca farmaciștii și producatorii să predea medicamentele expirate unor companii specializate pentru a le distruge, fără să polueze mediul înconjurător. Această lege este încă în vigoare.

Reporterii Via Cluj TV au intrat în două farmacii din Cluj-Napoca și au întrebat dacă există punct de colectare a medicamentelor expirate. Răspunsul angajaților a fost unul vag: „Nu, trebuie, doar în spitale, de la 1 ianuarie”.

Costurile operațiunilor de colectare și distrugere din spitalele publice ar urma să fie asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin cel al Ministerului Sănătății, către Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Reprezentanții spitalelor se plâng că noile reguli înseamnă muncă în plus pentru angajați. În plus, distrugerea medicamentelor periculoase, cum ar fi antidepresivele și analgezicele puternice, este foarte costisitoare și de lungă durată.

Estimările specialiștilor arată că aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi din țara noastră sau în canalizări. În lipsa unor soluții la îndemână, oamenii aleg cea mai simplă variantă.

 

banner