Unicul loc din lume în care este produs vinul preferat al Regelui Carol I

0

România este unicul loc din lume în care este păstrat un vechi soi de struguri, care a dispărut din restul lumii în perioada epidemiei de filoxeră. Este vorba de Tămâioasă Roză, care este, de fapt, o varietate românească a soiului Muscat Rouge de Frontignac, cultivat odinioară în sudul Franței.

În prezent, mai există o rudă a acelui soi de struguri, Muscat Rouge a Petits Grains. Originile acestui soi se află în zona Mediteranei, în Franța sau în Italia. Experții în genetică au diverse teorii legate de originea exactă a acestui soi, însă ei au căzut de acord asupra faptului că Segarcea este singurul loc de pe planetă unde mai este cultivat.

Printr-un miracol, soiul a supraviețuit pe o mică parcelă a Domeniului Coroanei de la Segarcea. Vinul produs din acești struguri era preferat primului Rege al României, Carol I.

Atunci când Domeniul Coroanei a fost replantat, specialiștii au reușit să salveze mica parcelă mai veche de 100 de ani unde era cultivat acest soi. Acum, există 14 hectare cultivate cu Tămâioasă Roză, iar Domeniul Coroanei este singurul posesor al soiului.

Vinul produs este vinificat demidulce. Are culoarea roz trandafiriu, miroase a ierburi și a fructe roșii, iar gustul aduce aminte de zmeură, căpșuni, fragi, portocale roșii și minerale.

Vinul bun este întotdeauna mai apreciat dacă este servit alături de o brânză de calitate foarte bună. Așa este brânza maturată produsă de fermierii locali din comuna sălăjeană Sâg. Fabrica de brânză din Sâg a fost dezvoltată în parteneriat cu specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect al GAL Poarta Transilvaniei.