Universitatea Babeș-Bolyai: Ar fi ilegal să cerem retragerea titlului

0

Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, a declarat „ce ar mai putea să ceară acum avocații domnului Bode, odată ce instanța a spus că nu se impune suspendarea hotărârii de autosesizare” în ceea ce privește teza de doctorat a ministrului de Interne, dar și că „ar fi ilegal să cerem retragerea titlului, nu avem competența să facem acest lucru”.

„În principiu instanța s-a pronunțat și asupra hotărârii adoptate de noi în final, pentru că asta au cerut avocații domnului Bode, să se extindă cererea de suspendare și la rezultatul procedurii. Deci nu văd ce ar mai putea să ceară acum, odată ce instanța a spus că nu se impune suspendarea hotărârii de autosesizare. Noi considerăm că hotărârea este legală după cum a stabilit și instanța parțial. Atunci când se judecă o cerere de suspendare a unei hotărâri, într-un fel se antamează și fondul. Dacă nu s-a dispus suspendarea, bănuim că nu sunt indicii de ilegalitate”, a declarat Dacian Dragoș.

Întrebat dacă comisia UBB va cere retragerea titlului de doctor al actualului ministru de Interne, președintele Comisiei de Etică a UBB a declarat:

„După cum am mai explicat acest lucru, ar fi ilegal, nu avem competența să facem acest lucru. Este foarte clar stabilită competența, cine poate să ceară retragerea titlului. Doar ministerul poate să facă acest lucru. Este aceeași procedură ca la acordarea titlului. Titlul este acordat de minister, iar diploma de doctor este acordată ulterior de universitate. Pe baza acesteia putem eventual să cerem retragerea diplomei, dar altfel ar fi ilegal”.

Totodată, Dacian Dragoș a declarat că nu este de acord cu punctul de vedere al Emiliei Șercan, care a afirmat că UBB ar putea să îl acționeze în instanță pe Lucian Bode:

„Nu suntem de acord. I-am explicat și doamnei Șercan. Nu sunt argumente pentru o astfel de susținere. E declarația dânsei”, a conchis Dacian Dragoș.

Tribunalul Sălaj a respins acțiunea depusă în instanță de ministrul Lucian Bode împotriva prin care solicita suspendarea deciziei Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) de reanalizare a tezei sale de doctorat. Lucian Bode susține, într-o postare pe facebook, că decizia instanței este „firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat” și anunță că a depus o nouă plângere pentru desființarea hotărârii prin care s-a constatat că teza sa de doctorat este „profund viciată”.

Tribunalul Sălaj a respins ca „nefondată” acțiunea ministrului prin care a cerut suspendarea hotărârii universității de a reanaliza teza de doctorat a lui Lucian Bode.

„Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul U.B.-B. formulată de reclamantul B. L. N. în contradictoriu cu pârâta U. B.-B.. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Sălaj”, a anunțat marți Tribunalul Sălaj.

Avocații ministrului Lucian Bode atacaseră în instanță decizia Comisiei de Etică a UBB de reanalizare a tezei sale de doctorat, după ce universitatea s-a autosesizat ca urmare a dezvoluirilor jurnalistei Emilia Șercan. În ciuda acțiunii ministrului, UBB a decis între timp să reanalizeze lucrarea și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat în cazul Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate” și teza este „profund viciată”.

În replică, ministrul Lucian Bode a scris, marți, pe pagina sa de Facebook, că „lupta pentru adevăr continuă!” și susține că, „procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una FIREASCĂ în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict”.