Untold, cel mai sigur loc public din România? Medicul Octavian Jurma spune că da, dacă se respectă regulile

2

În urma semnalelor de alarmă trase de specialiști cu privire la pericolul epidemiologic reprezentat de marile adunări de oameni, fie ele festivaluri, fie adunări religioase, organizatorii celui mai mare  festival de muzică din România, Untold, au luat măsuri speciale de triaj epidemiologic. De exemplu, în premieră, după scanarea QR code-ului de pe certificatele COVID, participanții la festival primesc ”brățări epidemiologice” care ajută la un control mai strict. Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că este important ca aceste măsuri să fie aplicate strict, să nu fie doar ”pe hârtie”.

”Spre suprinderea mea plăcută, de data aceasta, discuția pe care am avut-o și în urma articolului meu, a atras atenția organizatorilor de evenimente asupra importanteți respectării măsurilor. Când am discutat ultima oară, am arătat că un eveniment de calibriu mare, cum a fost cel organizat la început de august în Cluj s-a regăsit pe curbă printr-o creștere accelerată a numărului de cazuri”.

Octavian Jurma mai spune că toate evenimentele care implică adunări mari de oameni, fie laice, fie religioase, trebuie monitorizate din punct de vedere epidemiologic, iar accesul ar trebui să se facă pe baza unui triaj. Orice eveniment în pandemie trebuie să fie gândit ca un eveniment închis, astfel încât cei care intră și ies să poată fi verificați din punctul de vedere al stării epidemiologice. Octavian Jurma mai spune și că există o altă diferență între Untold și Electric Castle, dar și alte evenimente de mai mică anvergură și anume că Untold-ul beneficiază de sprijin guvernamental în aplicarea măsurilor de sigurață. Acest lucru înseamnă implicarea Poliției și Jandarmeriei, dar și posibilitatea de a folosi, pe plan intern, certificatele COVID, sau certificatele verzi.

”Am văzut că la Untold în mod specific au intenția să folosească pentru prima dată, și asta ar fi o premieră care merită subliniată și replicată, ei și-au oferit ajutorul și pentru alți organizatori, pentru că e interesul industriei să arate bine, aceste brățări epidemiologice. La aceste festivaluri, cei care merg știu că primesc o brățară care sunt scanate sistematic la toate intrările, pe scenă, în mai multe locuri, nu doar o dată pe zi, astfel încât, dacă să atașează și o brățară epidemioloică care este activată în fiecare zi, atunci triajul epidemiologic va fi mai strict decât în oricare loc din România, în acest moment, de departe. Probabil că nici parlament sau în alte instituții ale statului nu vor fi atât de bine triați oamenii. Acest lucru l-am reproșat că nu s-a făcut o scanare de QR code la niciun festival până acum. Nu știai cine este persoana respectivă, odată ce a intrat devenea anonim”.

Potrivit datelor oferite specialiștilor, 80% din participanții preînregistrați la Untold sunt fie vaccinați, fie trecuți prin boală. Octavian Jurma spune că, în acest caz, campania de vaccinare a avut efect.

”Participanții la Untold au primit mesajul pe care noi l-am trimis, adică dacă vrei să fii sigur că nu o să te trezești în ziua festivalului că a trecut Clujul din incidența de 1,95 la 2 și, dintr-o dată afli că doar cei vaccinați mai pot să meargă la distracție, atunci mai bine te vaccinezi din timp, ca să fii sigur că îndeplinești cele mai stringente criterii tu. În felul acesta, vaccinându-te, ajuți și organizatorii, te ajuți și pe tine și pe ceilalți oameni care vor în continuare să se distreze, indiferent de incidența din jurul nostru,și pentru asta trebuie să ne vaccinăm. Dinc e spun ei, cam 80% din cei care s-au înregistrat s-au declarat ca fiind fie vaccinați, fie trecuți prin boală. Deci ca 20% din populație sunt fie prea tineri să fie vaccinați. Al treilea lucru încurajator este că vor fi disponibile și măștile”, a mai spus Octavian Jurma.

UNTOLD a pus la dispoziția celor care nu sunt vaccinați, trecuți prin boală sau nu au test RT-PCR, posibilitatea să se testeze rapid prin parteneriatele încheiate cu 5 furnizori medicali din 28 centre de testare în 7 orașe din țară. Festivalul Untold 2021 se desfășoară la Cluj-Napoca, între 9 și 12 septembrie, după ce anul ttrecut evenimentul a fost anulat.