USR Cluj nu vrea recalcularea sumelor pentru metrou – vezi cum motivează Primăria Cluj-Napoca

0

USR PLUS Cluj trage un semnal de alarmă față de stadiul în care se află proiectul construirii unei rețele de metrou în Cluj-Napoca și anunță că se abține, în ședința Consiliului Local din Cluj și Florești, la votul de reactualizare a indicatorilor tehnici și economici. Această decizie vine drept urmare a faptului că, după nouă luni de la aprobarea indicatorilor inițiali, licitațiile cu privire la semnarea contractul de lucrări au fost amânate de patru ori.

“Nu ne opunem proiectelor mari de infrastructură și am precizat că vom susține proiectul atâta timp cât va fi tratat cu responsabilitate și doar dacă va fi completat de implementarea celorlalte soluții privind infrastructura de transport. […] Acum un an, Cătălin Drulă a făcut primul pas concret prin asigurarea unei componente importante de finanțare prin PNRR, dar de atunci nu s-a mai progresat deloc pe subiectul finanțării. […] Avem în spate un aproape an de bătut pasul pe loc în acest proiect, lucrurile nu par a da semne că se îmbunătățesc și la aproape un an de la semnare metroul clujean, precum și PNRR-ul României în general sunt în real pericol”, au declarat reprezentanții USR Plus Cluj.

Cum motivează Primăria Cluj-Napoca amânarea licitațiilor

În urmă cu trei săptămâni, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au emis un comunicat de presă, prin care explicau care au fost motivele din spatele amânărilor licitațiilor și a altor schimbări de proiect.

“În ultimele 4 zile am primit 3 scrisori de informare de la firme interesate de realizarea Metroului de la Cluj și care ne-au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată. […] Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus cel puțin 6 luni de amânare a proiectului, am decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Guvernului României. […] Procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici. Soluția stabilită asigură continuarea proiectului în cadrul P.N.R.R.”, au precizat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

USR PLUS are 5 membri în Consiliul local Cluj-Napoca și 7 în Consiliul local Florești.

VEZI ȘI:

Primăria Cluj-Napoca lansează licitația pentru proiectul liniei de metrou în valoare de 1,3 mld euro

Radu Moisin: Cătălin Drulă a întârziat proiectul de lege care favorizează metroul clujean

Metroul clujean ar putea pierde trenul PNRR, iar tramvaiele din Cluj-Napoca, mai lente decât dacă ar fi trase de cai