Vákár István, la mijloc de mandat: Care sunt cele mai importante cinci domenii în care a performat Consiliul Județean

0

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, a ajuns la jumătatea mandatului încredințat de alegători în 27 septembrie 2020. El a făcut un scurt bilanț al realizărilor de până acum ale actualei administrației județene.

În domeniul sănătății, Consiliul Județean Cluj a reușit să ducă înainte proiectul noii clădiri a Clinicii de Psihologie Pediatrică. Un alt proiect care a avansat este cel al Centrului Integrat de Transplant, care a fost deja scos la licitație. Acest Centru este absolut necesar, în contextul în care Ministerul Sănătății a constatat că Institutul de Urologie și Transplant Renal, care ar urma să fie absorbit în viitorul centru de transplant, funcționează într-un spațiu impropriu. Un alt treilea proiect este cel al Spitalului Pediatric Monobloc, ce va deservi întreaga regiune. Însă cel mai important motiv de mândrie este modul în care medicii, asistenții medicali și ceilalți angajați din unitățile sanitare subordonate Consiliului Județean s-au implicat în combaterea pandemiei de coronavirus. Consiliul Județean a depus eforturi consistente pentru a dota spitalele la cel mai înalt nivel.

Un alt domeniu este cel educativ. Consiliul Județean administrează cinci școli speciale. Toate beneficiază de modernizare. Fosta școală specială are un sediu nou, iar Școala Kozmutza Flora este modernizată cu ajutorul unei finanțări europene în valoare de 3,6 milioane de lei. În plus, Consiliul Județean Cluj a investit în consolidarea rețelei de grădinițe. Cea mai recent inaugurată este Grădinița din Bonțida, spune Vákár István.

Un al treilea domeniu în care au fost obținute rezultate notabile este modernizarea și repararea drumurilor aflate în administrația Consiliului Județean. Mai mult, în ultima perioadă, Consiliul Județean Cluj a preluat drumuri comunale, care au fost incluse în patrimoniul județului și care sunt modernizate. Acest proces va continua, în paralel cu dezvoltarea rețelelor de ape și canalizare. Aceste rețele sunt administrate, în cea mai mare parte a județului Cluj, de Compania de Apă Someș, care derulează un proiect european în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro.

În patrulea rând, administrația județeană a performat în domeniul cultural. În subordinea Consiliului Județean se află 10 instituții de cultură, precum Filarmonica Transilvania, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă, Muzeul din Ciucea, două reviste de cultură, un centru de promovare a culturii tradiționale, Teatrul de Păpuși Puck ori Biblioteca Județeană. Pe lângă acestea, Consiliul Județean se ocupă de restaurarea Castelului Banffy din Răscruci, care va deveni un centru cultural.

Cel de-al cincilea domeniu este cel economic. Consiliul Județean Cluj administrează cele mai importante parcuri industriale din Transilvania, prin intermediul societății Tetarom. Aceste parcuri au atras investitori precum Emerson, Bosch sau DeLonghi, precum și multe companii românești, precum Banca Transilvania, care au creat mii de locuri de muncă bine plătite, mai spune Vákár István. Aceste companii au contribuit la rezistența economiei clujene în fața provocărilor aduse de pandemia de coronavirus și de războiul din Ucraina, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.