Vânzările de mașini noi din România au crescut cu 18% în luna martie

1

De Anamaria Pădurean

Numărul de mașini noi înmatriculate în România a crescut cu 18% față de anul anterior, până la 7.861 de bucăți. Este o creștere importantă în comparație cu aceeași lună a anului trecut, conform datelor de la Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Cu toate acestea, vânzarea mașinilor în martie 2020 a fost extrem de mică, ceea ce explică creșterea anuală puternică din a treia lună a anului 2021, spun cei de la Romania-Insider.com.

În primul sfert al anului curent, vânzările de mașini rămân cu 25% mai mici decât vânzările din aceeași perioadă a anului 2020.

În total, 20.762 de mașini noi au fost înmatriculate în perioada ianuarie-martie a acestui an. Aceste numere vor arăta mult mai bine în următoarele luni, pe măsură ce Guvernul a reluat programul de înlocuire a mașinilor, respectiv Programul Rabla.

Vânzările de mașini second-hand importate au fost de cinci ori mai mari decât vânzările de mașini noi din primul sfert al anului: 101.299 de unități, în scădere cu doar 6,3% față de anul anterior.

Marca locală Dacia rămâne liderul pieței pentru vânzările de mașini noi, dar cota sa de piață continuă să scadă pe fondul concurenței mai mari a celui de-al doilea producător local, Ford.