Pâinea, un aliment de bază pentru români, va avea un preț tot mai mare și aceasta în condițiile în care producția de grâu din ţara noastră este suficientă şi nu sunt necesare importuri.
Producem grâu suficient de mult, dar prețul pâinii va crește din ce în ce mai mult. De ce? În primul rând, pentru că nivelul cheltuielilor la hectar a crescut, combustibilii sunt tot mai scumpi și există și incertitudinea de la nivel mondial, războiul din Ucraina fiind un factor al instabilității.
Producătorii arădeni de pâine spun că au fost nevoiți să crească prețul cu 1,5 lei față de anul trecut și că se așteaptă noi și noi scumpiri. Fermierii, pe de altă parte, spun că nu au încotro și trebuie să scumpească grâul pentru a-și putea acoperi costurile de producție per hectar.
Chiar dacă producția de grâu va fi una record în acest an, de aproximativ 8 – 9 tone la hectar, prețul pâinii va crește cu cel puțin 40%, în condițiile în care deja avem pe rafturi pâine mai scumpă cu 22%.
Brutarii confirmă situația de pe piața cerealelor și a panificației: „A crescut, deja, cu 22% prețul pâinii și ne așteptăm la o altă creștere pentru că atât grâul, cât și făina sunt tot mai scumpe. Dacă anul trecut aveam kilogramul de pâine la 4 lei, acum este 5,5 lei”, spune Lucian Țițirigă, brutar.
Oamenii spun că aceastp creştere nu e în regulă din moment ce aproape că s-a dublat prețul pâinii, pâinea fiind un aliment de bază. Tot mai mulţi români văd ca pe o soluţie de supravieţuire faptul de a părăsi România, din moment ce guvernanţii băgă familiile în faliment, coşul zilnic depăşind veniturile în multe gospodării.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: