#vestibune: Cum renaște viticultura Transilvaniei – Soiurile tradiționale, excepționale în zona Târnavelor

0

Viticultura are o tradiție prestigioasă în Transilvania. În zona Târnavelor, viticultorii pun în valoare această tradiție.

Un bun exemplu în acest sens este crama Villa Vinea, care reprezintă o investiție mai mare de 3.000.000 de euro, spune reprezentantul ei, Mircea Matei. Crama mureșeană mizează deopotrivă pe soiuri românești, precum cele Feteștile Regală și Albă, dar și pe soiuri de import, precum Kerner, Riesling sau Muscat Ottonel. Cunoscătorii afirmă că există o calitate excepțională a acestor vinuri. Practic, niciunde nu există o Fetească Regală mai bună, pentru că în zona Târnavelor se află nucleul genetic al acestui soi românesc.

Calitatea vinurilor albe din Transilvania este incontestabilă. Însă, în mod surprinzător, în ultimii ani, în sudul regiunii au început să fie cultivate cu succes și soiuri negre. Nu putea lipsi Feteasca Neagră, însă crama mureșeană mai are în portofoliu alte trei soiuri negre, din care se produc vinuri mai ușoare, cu o concentrație mai mică de alcool.

Crama Villa Vinea deține în prezent 70 de hectare, din care 32 sunt cultivate cu soiuri roșii, spune Mircea Matei, prezent la emisiunea Business Cafe, moderată de Claudiu Pădurean.

 

banner