Viața unei familii gay din România, o discuție pe față cu un cuplu de același sex

1

Paul și Cristian sunt împreună de câțiva ani și s-au mutat lângă Cluj-Napoca, la țară. Ei sunt unul dintre cele patru cupluri de același sex din România care au acceptat să vorbească public despre viața lor, în campania Asociației ACCEPT, #ProtejațiToateFamiiliile. Ei vorbesc despre faptul că persoanele din aceste cupluri nu se pot moșteni unul pe celălalt, nu au dreptul să fie aparținători, dacă partenerul e internat în spital etc. Urmăriți o discuție despre drepturi civile, despre adopții, parade gay dar și despre cum sunt percepuți ei de cei din jur.

“Noi numai ne trăim viața împreună și pentru foarte mulți oameni din România asta e foarte mare problemă. (…) Sunt oameni care sunt scârbiți de faptul că noi locuim împreună sau alții care sunt foarte înduioșați că locuim împreună, că nu ne ascundem, ca foarte mulți dintre prietenii noștri. Avem mulți prieteni care se tem, pur și simplu se tem, nu știu, să se țină de mână pe stradă sau nici nu trebuie momente de tandrețe, dar se tem pur și simplu să fie publici față de părinți, că ce o să creadă, față de oameni…Practic, trăiești într-o frică cu care noi nu putem trăi. Ni se pare mai groaznic să trăiești așa decât să știe lumea despre tine că iubești un bărbat și tu ești bărbat sau iubești o femeie și tu ești o femeie”, a început să spună Paul Mureșan.

Drepturi civile

Campania ACCEPT cu privire la familiile de același sex se referă la faptul că partenerii nu au niciun drept conferit de legea stării civile. De exemplu:

  • Partenerii de același sex nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

  • Membrii familiilor de același sex nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători – prin urmare: nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital, nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau nu pot efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces.

Află din interviul cu Paul și Cristian (Bursucul pentru familie și prieteni), care este părerea lor față de adopțiile în familii gay, despre paradele gay, ba chiar despre reclama Poștei Norvegiene, care îl înfățișează pe Moș Crăicun gay.

Vezi aici și un video cu Paul și Cristian, acasă la ei, un video care face parte din campania de conștientizare a Asociației ACCEPT.

banner