Vine valul 6 de COVID, că vrem, că nu vrem – ce putem face să ne protejăm?

0

Medicul epidemiolog Octavian Jurma a vorbit la Via Cluj TV despre un nou val de infectări cu COVID, despre cum vom fi afectați de acesta, dar și ce putem face să ne protejăm, chiar dacă nu sunt impuse măsuri drastice de către autorități. Spitalele au început, deja, să se umple de cazuri de infectare cu virusul SARS-Cov2, însă și de pacienți cu alte afecțiuni dobândite în urma scăderii imunității, pe fondul unei infecții cu coronavirus, din trecut. Află mai multe și despre ”COVID-ul lung”, de la medicul Octavian Jurma.

”Are rost să ne îngrijorăm de aceste cifre și mult mai periculos este că nu se îngrijorează autoritățile. Adică, pentru protecția împtriva pandemiei, exact cu ne uităm la războiul din Ucraina, vă dați seama, dacă fiecare cetățean ar fi încurajat individual să se lupte cu Rusia, în loc să fie un efort organizat la nivel de stat, cu suport internațional, războiul ar fi fost deja gata. E o limită a ceea ce putem face individual”, a spus medicul Octavian Jurma.

Situație mult subestimată

”Aceaste incidențe pe care le vedeți sunt cu 50% mai mici decât cele reale, chiar pe baza cifrelor oficiale, pentru că incidența oficială se calculează, în continuare, din urmă, pe baza datelor care se confirmă, deci nu reflectă exact numărul de cazuri înregistrate. Se întâmplă și la nivel național. Cluj, Timiș, București, Constanța și încă două orașe, Brașv, Sibiu înregistrează 50% din cazurile din România, deci aceste 10 000 de cazuri pe zi pe care le vedem în România sunt produse, practic, de cinci județe. Dar asta doar pentru că aceste cinci județe și fac 50% din testările din România. Această lipsă de entuziasm, ca să zic așa, față de testare, din pareta autorităților, face ca acum, la nivel național, să fie mai puține teste PCR decât făceam în București în perioada debutului de val”, a mai spus Octavian Jurma.

Ce beneficii ai dacă îți declari boala

”În această perioadă este foarte important să ne declarăm boala, pentru că noi nu știm ce măsuri vor lua neapărat. După aceea, iarăși o să ne trezim în situația în care oamenii o să refuze certificatul verde, pentru că au trecut prin boală, nu și-au declarat-o, ca să nu stea în casă. Ei bine, nu te mai închide nimeni în casă acum. Vedeți, afost acum toate aceste festivaluri, nu există absolut nicio restricție, nu există nicio obligație legală să rămâi închis în casă, este o chestiune de bun simt. Se va recomanda de DSP, exact ca acum, să purtăm mscă, dar dacă tu ești încrâncenat și nu vrei să faci nimic, nici să te vaccinezi, nici să porți masca, atunci ai doar beneficii, dacă îți declari boala, pentru că poți primi concediu medical, s-ar putea să-ți activezi certificatul verde, dacă, poate se vor hotărî să îl introducă, dacă lucrurile vor continua să meargă în mai rău, cum se întâmplă. Și mai ales afară din țară e important, pentru că România este puțin probabil să luăm măsuri. Adică n-am luat măsuri nici în valul Delta, acum riscurile sunt ceva mai mici. Însă, dacă ieși din țară, certificatul verde, pentru vaccinare sau declararea bolii devine un sintrument esențial ca să nu ai supriza de a fi pus în carantină”, a explicat medicul timișorean.

Este vaccinul eficient și împotriva tulpinilor noi?

”Din fericire, s-a demonstrat prin studii clinice, cât și prin datele statistice pe care le avem inclusiv din România, că doza 3 făcută cu acelați vaccin cu care am făcut doa 1 și 2 sau o vaccinare mai ales încrucișată cu un alt producător decât cel cu care ai făcut primele doze, deci doza aceasta 3 de booster ridică foarte mult apărarea împotriva formelor grave de boală și deces. Rata de spitalizare în ATI și numărul de decese în rândul celor vaccinați, chiar așa puțini vaccinați, cum suntem în România, pentru că doar 15% din populație și-a făcut doza booster, asicură o protecție ridicată”, a mai spus medicul Jurma.

Efectele ”COVID-ului lung”

Medicul timișorean a vorbit și despre efectele pe termen lung a trecerii prin boală. ”Dacă îți pierzi mirosul pe termen lung sau o parte din gust, multe din lucrurile de care noi de bucurăm sunt legate de aceste mici plăceri pe care le avem. Nu e o viață foarte plăcută. Nu sună foarte rău, dar odată ce mâncare pe care o mănânci nu are niciun gust sau nu mai simți mirosurile cum trebuie, nu avem niciun motiv să preferăm să ne infectăm. Masca ne păzește de infectare. Dar dacaă nu ne poate păzi sau nu e locul în care să o putem purta, atunci al doilea val de protecție vine din zona vaccinării, care ne păzește de formele grave de boală și deces și scade și riscul de CODIV lung”, a mai spus Octavian Jurma.

Un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii arată că 25% din cei care trec prin boală cu forme severe și medii rămân cu o formă de COVID lung. Este vorba despre pierderea memoriei, tulburări de gust și de miros. ”Știm deja că scade calitatea sistemului imun pentru o perioadă, deci are loc o deprimare a sitemului imun, care face posibil să ne infectăm mai ușor cu alt virus sau bacterii – vedeți că avem Variola maimuței care pnă acum nu a reușit să iasă, real, din Africa, iar acum, odată cu al treilea an de pandemie devine pandemie, încet-încet, și Variola maimuței, un virus care ne infectează extrem de greu. Deci viruși care ne infectează greu, acum ne infectează mai ușor. Ați văzut această hepatită misterioasă. A crescut incidența bolilor cardio-vasculare. Și multe alte lucruri pe care am pytea să le descoperim pe măsură ce timpul trece, cum s-a întâmplat și cu alte boli”, a mai spus Octavian Jurma la Via Cluj TV.

Vezi tot interviul în video.

VEZI ȘI:

Untold, cel mai sigur loc public din România? Medicul Octavian Jurma spune că da, dacă se respectă regulile