Asociația „Pământul Strămoșesc” anunță lansarea programului cultural tradițional „Școala Știința Țărănească”, care se adresează atât copiilor, cât și adulților. Evenimentul va avea loc în perioada 24 iulie – 12 septembrie în județele Cluj, Caraș-Severin și Suceava, iar costul este de 100 lei/participant.
„Prin programul cultural tradițional Școala Știința Țărănească, noile generații primesc iubirea pentru autenticitate, natură și tradiții, contribuind astfel la reînvierea identității neamului românesc. În lumea fascinantă a țăranului român, relaxarea și aventura se regăsesc într-o experiență deosebită. Chemarea naturii îi cuprinde pe cei ce se avântă și îi îndeamnă să exploreze pământul strămoșesc. Programul cultural tradițional Școala Știința Țărănească încurajează descoperirea și bucuria în lumea fermecată a țăranului român, unde cei ce se lasă purtați de chemarea naturii pot explora și conecta cu pământul nostru strămoșesc”, afirmă Leontina Prodan, inițiatoare programului.
Ateliere de sculptură, cusut ie, realizare de vitralii sau țesut la război
Programul cultural tradițional Școala Știința Țărănească oferă participanților posibilitatea de a participa la diverse ateliere. La atelierul de sculptură în lemn, meșterul Morar Ioan îi vor învăța să sculpteze obiecte artizanale și mobilier din lemn.
Atelierul de cusut ie în culorile câmpului, susținut de meșterul Raveica Soporan împreună cu fiica și nepoatele sale, va oferi participanților posibilitatea de a învăța tehnici de croit și cusut pentru a crea ie înflorată.
Meșterul Răzvan Costea va coordona atelierul de confecționare a vitraliilor cu tematică sacră, oferind participanților ocazia de a învăța arta realizării acestor opere de artă impresionante.
La atelierul de țesut manual la război, meșterii Simona și Vasile Precup vor împărtăși cunoștințele lor despre tehnica tradițională de urzire, țesere și coasere. Astfel, participanții au posibilitatea de a recrea modul în care bunicii noștri practicau această activitate.
„Prin intermediul acestor ateliere, participanții vor avea oportunitatea de a descoperi și a se implica în diverse aspecte ale tradițiilor românești, contribuind astfel la păstrarea și promovarea valorilor culturale ale neamului românesc”, continuă Alexandrina Costin, profesor învățământ primar și coordonatoarea proiectului Școala Știința Țărănească.
Obiectivul este de a controla întreprinderile mici
„Asociația are la bază conceptul de distributism, singurul sistem economic din lume care promovează o distribuție largă a proprietății productive. Obiectivul nostru este de a promova și sprijini întreprinderile mici, gospodăriile țărănești tradiționale, artele și meseriile tradiționale, precum și familia ca fundament al societății. Asociația va milita pentru construirea unei societăți în care fiecare individ să aibă control asupra propriului destin, având în vedere în special importanța deținătorilor de afaceri mici și mijlocii ca motor de dezvoltare al acesteia. Dorința care ne animă nu este de a birui ori de a cădea înfrânți, țelul nostru este de a merge înainte și în sus, uniți unii cu alții și uniți în Dumnezeu”, afirmă dr. Călin Georgescu, fondatorul asociației Pământul Strămoșesc.
Mai multe detalii și înscrieri la Școala Știința Țărănească se găsesc AICI.
VEZI ȘI:
Doris Iepan: Cofetăria Arta – atelier de dulce se va extinde în Cluj-Napoca și Florești
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: