Zilele Culturale Maghiare: Se deschid târgurile și căsuțele cu vin de pe strada Potaissa – Află programul întreg

0

Cea de a XIV-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare a debutat în forță duminică, 13 august, continuând cu un program încărcat zilele următoare, clujenii, indiferent de etnie, fiind invitați să participe. Întreg programul pregătit de organizatori cuprinde aproximativ 400 – 500 de activități și evenimente speciale.

Vernisaje și expoziții, concerte, spectacole de teatru, balet și operă, tururi ghidate, activități pentru copii, lansări de carte, dansuri tradiționale, proiecții de film, competiții sportive, evenimente gastronomice, degustări de vin, jocuri medievale și petreceri sunt incluse în programul din acest an.

Miercuri, 16 august
– de la ora 10:00 și până la 18:00, la standul Clujul cu flori de pe Kogălniceanu, se pot trimite cărți poștale
– de la ora 11:00 va fi un tur ghidat în limba română pe Kogălniceanu, condus de istoricul József Lukács. Întâlnirea e la Bastionul Croitorilor
– la ora 12:00, la Biserica Reformată de pe Kogălniceanu, ca fi un nou concert de orgă
– la ora 16:00, la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, se vor recita în română și maghiară poeziile lui Petöfi Sandor, în cadrul sărbătoririi bicentenarului nașterii poetului maghiar
– la ora 18:00, la Casa Bocskai (rectoratul Universității Sapientia) va avea loc o discuție pe tema „Clujul în vizorul poliției secrete (sec XIX-XX)”. Invitați: Madly L. Lorand, Virgil Țârău, Varga Attila, Tudor Sălăgean
– de la 19:00, în Piața Unirii, va concerta Grupul Titan, iar tot aici, de la 21:00, va fi concertul trupei EDDA Müvek
– de la 22:00, la Muzeul de Artă, va concerta Trans Express

Joi, 17 august

– de la 10:00 va începe turul ghidat în limba română „Epoca și persoana regelui Matia oglindite în monumentele clujene”, condus de Pakó Klára, istoric de artă. Întâlnire în fața Bisericii Franciscane din Piața Muzeului.
– de la ora 11:00, la Universitatea Sapientia în aula festivă, va rula filmul „Băieții din strada Pál” (subtitrare în engleză)
– de la ora 13:00, la liceul Brassai, profesorul Ferenc Malnasi va ține în limba română jocul literar „Transilvania, leagăn literar”.
– de la ora 15:00, în fața Casinoului din Parcul Central, va avea loc un concert de orgă în aer liber
– tot de la 15:00, va fi turul ghidat în limba română prin Grădina Miko și Muzeul Zoologic
– de la 17:00, în curtea Muzeului de Artă, va fi concertul Kodály Spicy Jazz
– de la 18:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, UniCante goes Jazz
– tot de la 18:00, în aula festivă a Universității Sapientia, va rula filmul „Vârfuri și abisuri” (subtitrare în română)
– în Piața Unirii, de la 19:00, va fi concertul Blahalouisiana, iar de la 21:00, concertul Budapest Bár
– de la 20:00, în curtea Muzeului de Artă, va concerta Kollár-Klemencz Kamarazenekar
Programul complet al festivalului se poate accesa pe www.zilelemaghiare.ro

banner