8 noiembrie, ziua în care Regele Mihai I își serba onomastica

0

Istoria contemporană a României a fost marcată într-o manieră decisivă de personalitatea Regelui Mihai I. El este suveranul care i-a înfruntat deopotrivă pe Hitler și pe Stalin și, totodată, comandantul Armatei Române care a transformat trupele cu moralul prăbușit după dezastrul pe frontul de est în unitățile victorioase pe frontul de vest.

Faptul că, la finalul Celui de-al Doilea Război Mondial, marile puteri victorioase au decis să restituie Transilvania de Nord României este, în mare măsură, meritul Regelui Mihai I, spune istoricul Leonard Horvath. Moștenirea simbolică a marelui rege este prezentă azi în societatea românească, pentru că Regele Mihai I are merite incontestabile legate de aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană.

De aceea, este legitim să onorăm personalitatea regelui dispărut acum șase ani în ziua Sfinților Mihail și Gavril din calendarul bizantin, atunci când Regele Mihai I își serba onomastica, mai spune istoricul Leonard Horvath. El mai adaugă faptul că Familia Regală a României își face în continuare datoria față de țară. În prezent, membrii Familiei Regale a României sunt printre cei mai activi promotori ai aderării Moldovei la Uniunea Europeană.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj.


banner