Lampă UV Well – Ce efect are asupra virusurilor

0

Principala cale de transmitere a virusurilor este prin aerosoli și picături emise de persoana infectată. Mai multe studii arată că folosirea unei surse de lumină UV poate reduce riscul de contaminare.
Ce este lumina UV?
Este o iradiație electromagnetică cu lungimea de undă între 100 și 400 de nanometri, undeva sub porțiunea de violet a spectrului vizibil. Lumina UV se împarte în UV-A cu lungimea de undă între 315 și 400 nanometri, care e responsabilă cu bronzarea pielii, UV-B, cu lungimea de undă între 280 și 315 nanometri, o radiație care arde pielea, iar în doze mari poate cauza leziuni ale pielii și cancer de piele, și UV-C cu lungimea de undă între 200 și 280 nanometri, cea mai eficace pentru a ucide patogenii. De asemenea este periculoasă pentru ochi și piele.

Stratul de ozon filtrează iradiațiile sub 300 de nanometri și astfel ele nu ajung la suprafața Pământului. Energia fotonilor cu lungime de undă între 200 și 300 de nanometri este absorbită eficient de acizii nucleici, iar fotonii sub 240 de nanometri sunt absorbiți de proteine. Astfel biomoleculele esențiale sunt distruse de energia absorbită.

Avem o lampă UV-C și vom încerca un experiment. Vom pune în două vase aceeași substanță, dar un vas îl vom expune la o doză de UV, iar celălalt l-am lăsat 24 de ore.

Ca și concluzie se vede că în vasul iradiat cu UV nu s-a dezvoltat faună la fel ca în cel ținut separat. Lampa UV este o metodă de a reduce riscul contaminării cu agenți patogeni!

Mai multe informații aici.