Ce se va intampla in 2019 cu pretul locuintelor? Raspunde un fost sef ANEVAR

0

Ce se va intampla in 2019 cu pretul la imobiliare? Raspunde Adrian Crivii, fost sef ANEVAR, acum director al unei importante companii de audit. El anticipeaza pe baza unor semnale din economie ca preturile la locuinte in anul 2019 vor stagna sau chiar se vor reduce.

Adrian Crivii a analizat la emisiunea Business Cafe de la Via Cluj TV care va fi impactul noilor reguli ale BNR privind creditarea.

Contextul: nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută inecepand din anul 2019.

Totodata, o alta informatie analizata a fost furnizata de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

In septembrie 2018, la nivelul întregii ţări, au fost vandute doar 42.522 de imobile, în scădere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut.

8 din 10 locuințe vândute cu banii jos

În Cluj-Napoca, la 10 ani de la criza imobiliara, locuinţele disponibile spre vânzare au ajuns la peste 1500 de euro pe metru pătrat util.

„Cred, și este o părere personală, că o parte din aceste capitaluri reprezintă bani negri, din economia subterană, din evaziune.

Altfel e greu de explicat de ce aceste investiții cu bani cash au o pondere atât de însemnată la Cluj”, a declarat analistul la inceputul anului. Ponderea celor care cumpara locuinte cu banii jos este de peste 80%.


banner