Adrian Oros: Agricultura românească trebuie să revină pe excedent

0

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vrea să reducă rapid deficitul comercial înregistrat de România din tranzacțiile cu produse agricole și alimentare. El afirmă că, în următorii cinci ani, România ar trebui să revină pe excedent.

Potrivit ministrului Adrian Oros, România a înregistrat o creștere constantă a deficitului în comerțul cu produse agricole și alimentare. Dacă în anul 2015, deficitul era de 89 de milioane de euro, în ultimii doi ani, deficitul a depășit un miliard de euro. Și aceasta în contextul în care, în anul 2014, România înregistra un excedent de 500 de milioane de euro.

Pentru a reveni la excedent, ministrul Adrian Oros dorește să reducă exporturile de materii prime și să crească exporturile de produse procesate. Pe lângă creșterea valorii exporturilor românești, această strategie ar avea și avantajul creării de locuri de muncă în industria alimentară din România. Pentru a obține acest rezultat, ministrul Agriculturii a anunțat că viitorul Plan Național Strategic din acest domeniu va favoriza crearea de capacități de depozitare și de procesare a produselor agroalimentare.

banner