Adrian Tănase, BVB: Mărimea tuturor companiilor listate reprezintă 10 la sută din PIB

0

România are o piață de capital cu un mare potențial. În prezent, mărimea companiilor publice, adică listate la Bursă, reprezintă 10 la sută din PIB, spune directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase.

El afirmă că, în alte țări din regiune, valoarea companiilor listate la bursă reprezintă 30 la sută din PIB. Așadar, pentru a fi comparabilă cu vecinii săi din fostele țări comuniste, România ar trebui să aibă o piață de capital de trei ori mai mare, afirmă Adrian Tănase.

În țările din Europa Occidentală, ținta este ca valoarea companiilor publice să reprezinte 100 la sută din PIB. Adrian Tănase mai afirmă că piața de capital românească va crește semnificativ atunci când românii vor înțelege că cea mai bună metodă de economisire este deținerea unui portofoliu diversificat de acțiuni și de obligațiuni, chiar dacă există riscul confruntării cu voltilitatea portofoliului pe termen scurt. Directorul general al Bursei de Valori București spune că, deja, piața de capital românească a generat importante povești de succes. Așa ar fi cazul Băncii Transilvania, cea mai mare bancă românească, ce s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor atrase de pe piața de capital.

Mai multe detalii despre avantajele oferite de piața de capital, în emisiunea Business Cafe, moderată de Claudiu Pădurean.

banner