Aeroportul din Cluj, pe lista celor mai dinamice din Uniunea Europeană

0

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca a fost inclus pe lista celor mai dinamice 10 din Uniunea Europeană, după criteriul creșterii volumului de transport cargo. Lista a fost făcută de CP Cases și publicată de Emerging Europe și de Transylvania Today.

Dintre cele 10 aeroporturi cu cea mai rapidă creștere a traficului cargo, șase sunt din regiunea Europei Centrale și de Est. De asemenea, dintre primele cinci aeroporturi, trei sunt din această regiune a Europei, între care și Clujul.

Clasamentul este bazat pe datele strânse de Comisia Europeană între 2008 și 2018 și ia în calcul rata de creștere a traficului cargo. Cel mai dinamic aeroport din Uniunea Europeană este Zaragoza (Spania), cu o creștere de 843 la sută. Pe locul doi se află Valladolid (Spania), cu o creștere de 837 la sută. Pe locul trei este situat Riga (Letonia), cu o creștere de 699 la sută. Pe locul patru se află Cluj-Napoca, urmat de Timișoara, ambele din România, potrivit ClujInsider.ro.

Cu toată creșterea rapidă, aeroporturile din regiunea Europei Centrale și de Est se află la mare distanță de aeroporturile din Europa Occidentală. De exemplu, cel mai important aeroport din regiune, Riga, se află pe locul 26 la nivel european, cu un trafic cumulat de 24.628 de tone pe an.

La nivelul Uniunii Europene, pe primul loc se află aeroportul din Frankfurt am Main (Germania), cu un total de 2,250 milioane de tone pe an, urmat de Paris – Charles de Gaulle (Franța), cu un total de 2,243 milioane de tone pe an, și de Londra – Heathrow (Marea Britanie), cu un total de 1,789 milioane de tone pe an.

banner