Află care sunt principalele probleme ce preocupă aeroporturile europene în acest moment

0

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a
participat la ședința Consiliului de conducere al Airport Council International Europe. Aceasta a avut loc la Barcelona, luni, 26 iunie 2023. În cadrul evenimentului, au fost analizate principalele probleme care preocupă aeroporturile europene în acest moment, respectiv recuperarea traficului aerian de dinainte de pandemie, contextul politic cauzat de războiul din Ucraina, aplicarea pachetului Fit for 55, combustibili sustenabili și legislație.

Astfel, a fost analizat subiectul recuperării traficului aerian de dinainte de pandemie, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că nu mai există o urgență globală legată de sănătatea publică.

O altă problemă de interes pentru aeroporturile europene este influența contextului politic actual, marcat de războiul din Ucraina, respectiv perspectivele extinderii Uniunii Europene spre Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și Georgia, dar și apropiatele alegeri europene care vor da startul unui nou ciclu politic la nivelul Uniunii Europene.

Au fost analizate măsurile care vor trebui luate de aeroporturi pentru punerea în aplicare a Pachetului Fit for 55 lansat de Comisia Europeană în iulie 2021, cu scopul de a reduce emisiile de carbon în Uniunea Europeană cu 55% până în 2030 și amendamentele propuse de aeroporturi.

Dintre acestea, cele mai importante sunt legate de obligațiile care vor reveni aeroporturilor mici, crearea infrastructurii pentru alimentarea aeronavelor cu combustibili ecologici, crearea unui fond de inovare pentru decarbonizarea aviației și impunerea de taxe pe kerosen.

A fost analizat rolul aeroporturilor pentru susținerea inițiativelor legate combustibilii sustenabili (SAF): sprijin logistic; sensibilizarea pasagerilor și companiilor; acordarea de facilități financiare; angajarea unui dialog cu autoritățile publice locale și partenerii economici și sociali.

De asemenea, alte subiecte discutate au fost amendarea legislației europene cu privire la tarife, slot-uri, ajutoare de stat și drepturile pasagerilor.

VEZI ȘI:

Cum au fost modernizate parcările de la Aeroportul Cluj – Ce lămuriri oferă GOTO Parking

Terminalul plecări din Aeroportul Internațional Cluj-Napoca va fi extins – finalizarea lucrărilor este fixată în februarie 2024

Aeroportul din Cluj a anunțat trecerea la un sistem de aterizare a avioanelor în cazuri de ceață densă

 

 

 

 

banner