Contextul economic actual schimbă prioritățile românilor când vine vorba de
carieră, dar și de viața personală. Aceste două aspecte sunt mai conectate ca oricând. Tot mai mulți tineri din România aleg să-și amâne sau să-și anuleze planurile importante din viața personală, cum ar fi întemeierea unei familii sau achiziția unei locuințe, din cauza costurilor de trai și a evoluției economiei, arată un studiu recent publicat de către Deloitte. Conform datelor platformei Bestjobs, candidații aplică pragmatic și vizează joburi stabile și salarii mai mari sau se orientează către domenii de viitor.
Totodată, în planurile profesionale, candidații caută joburi care oferă siguranță pe termen lung sau ajung să se îndrepte către arii profesionale în plină dezvoltare, precum IT și securitate cibernetică, energie regenerabilă, conținut digital, investiții financiare și sănătate. Candidații continuă să exploreze piața locurilor de muncă. Aceștia realizează în medie peste jumătate de milion de aplicări lunar.
Joburile „de viitor” atrag, de regulă, candidați tineri și cu studii în domeniu
Noile joburi sunt parte din domenii în plină dezvoltare, de aceea necesită candidați care au cunoștințe specifice. Cele mai multe dintre ele se adresează tinerilor din segmentul 18-35 de ani, întrucât și studiile pentru aceste unele dintre aceste domenii sunt recent apărute. Printre cele mai frecvente oferte de astfel de joburi se numără:
– Specialist vânzări e-commerce – 900-1.400 euro net
– Terapeut/ psiholog – 800-1.200 euro net
– Specialist energie regenerabilă – 1.100-1.600 euro net
– Creator conținut digital – 600-1.000 euro net
– Nutriționist – 600-1.000 euro net
– Broker de investiții – 1.100-1.800 euro net
– Cybersecurity / Network Engineer – 1.500-2.300 euro net
– Data analyst – 1.800-2.200 euro net
– Ofițer securitatea datelor – 1.000-1.500 euro net
– Manager – 1.200 -1.700 euro net
Pe lângă salarii, cererea pentru anumite domenii reprezintă, de asemenea, un indicator relevant pentru candidații în căutarea unui loc de muncă stabil. Astfel, la nivelul întregii oferte de joburi de pe bestjobs, 3% dintre anunțuri sunt din domeniul Sănătății, 8% din IT, 9,5% din Financiar/ Contabilitate, 9,4% din Inginerie și 15% din Vânzări.
VEZI ȘI:
Ce obstacole întâmpină cei în căutarea de job?
Numărul joburilor remote este în continuă scădere – Ce spun specialiștii despre această tendință
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: