Ai chef de rafting, cățărări sau explorat peșteri? Hai la Șuncuiuș – Descoperă România via Wens!

0

Știm că e greu să îți faci bagajul, după o săptămână intensă de muncă. Însă îți propunem să schimbi peisajul, să îți eliberezi mintea de griji și, în același timp, să ai un weekend activ. Gata bagajul? Pregătește-te, dăm startul aventurii: Începe România via Wens!

Zona Șuncuiuș – Vadu Crișului  este considerată un paradis al cățărătorilor. Pe stâncile calcaroase din defileu sunt amenajate multe trasee de escaladă și chiar o via ferrata, cu diferite grade de dificultate și lungimi. În zona defileului, apele involburate ale Crișului Repede oferă condiții bune pentru practicarea raftingului.

Dacă aceste activități nu te atrag, în zonă se pot vizita Peștera Unguru Mare și Vadu Crișului, ambele amenajate turistic. De asemenea, în apropiere este și Peștera Vântului care, cu cei 56 km, deține recordul de cea mai lungă peșteră din România.

Și dacă nici peșterile nu sunt printre locurile pe care dorești să le vizitezi, suntem siguri că te va încânta ideea undei  zile de relaxare la plajă. Da, ai auzit bine. Este vorba despre o plajă amenajată cu nisip fin, pe malul Crișului și cu vedere la stâncile calcaroase.

Porțiunea dintre Șuncuiuș și Vadul Crișului este cea mai spectaculoasă de pe întreg traseul Crișului Repede. Zona marelui meandru al Crişului Repede adapostește o serie de peșteri, canioane și trasee surprinzatoare. În curbura pe care munții Pădurea Craiului o formeaza între Bălnaca și Șuncuiuș se afla Peștera Unguru Mare, care impresioneaza prin deschiderea pe care o are – o lățime de 33m și o înălțime de 22 m. Grota se intinde pe o distanță de 800 de metri, dintre care primii 400 sunt vizitabili, însa doar în prezența unui ghid autorizat.

Un alt punct de atracţie din zona este un castel construit în secolul al XIX-lea, pe o stâncă de lângă Șuncuiuș. În 1894 a fost cumparat de contele Telegedy Jozsef care îl folosea pe post de casă de vacanță.

Tot aici se găsește un traseu de tip via ferrata « Montana Land » care poate fi parcurs relativ uşor de oricine, însă cu echipament special; există și o faleză echipată pentru escalada sportiva în zona cabanei Zenovia, pe malul apei, care numară circa 15 trasee.

Canionul Pârâul Tare este localizat pe malul stâng al Crișului, în imediata apropiere a Peşterii Ungurului. Mai poți vedea și Peştera Vântului – situată deasupra izbucului din Poiana Frânturii. Este cea mai lungă peșteră din Romania. Cercetarile intreprinse aici au condus pana in prezent la topografierea a cca 50 km de galerii. După speologie, hai și la rafting!

Tura de rafting începe din localitatea Vadu Crișului, apoi parcurge defileul Crișului Repede, o zona cu stânci, de peste 100 de metri. Punctul culminant al traseului este un deep dive în Cascada Vadu Crișului cunoscută pentru forma asemnatoare cu cea a cascadei Bigăr. După atâta adrenalină, ai dreptul la un moment de relaxare. Așeză-te pe un șezlong și lasă-te cuprins de liniștea și energia locului. Nu visezi, ești pe plaja amenajată pe malul Crișului Repede. Relaxare frumoasă!

Te invităm să descoperi și alte locuri sdeosebite din România pentru că frumusețea lor NU este doar în ochii privitoruluil. Descoperă România via Wens!

banner