Ajută cu adevărat vaccinul anti-Covid? Studiu realizat în România

0

De multe ori ne-am întrebat dacă vaccinul anti-Covid are efect asupra imunității noastre și care este acela. Un studiu realizat de cercetători din Sfântu Gheorghe, timp de un an, arată cum au reacționat subiecții după prima, a doua și a treia doză, dar și după boală. Află de la cercetătorul și virusologul Fejér Szilárd, doctor în chimie, care sunt rezultatele preliminare ale acestui studiu derulat în România, în plin an pandemic.

Studiul derulat de clinica Pro Medical din Sfântu Gheorghe este primul și singurul de acest fel din România. El fost demarat în ianuarie 2021, iar pentru realizarea lui a fost folosit un kit de detectare a anticorprilor împotriva virusului Sars-Cov2 conceput și dezvoltat de aceeași cercetători.

“Am început studiul în ianuarie 2021 cu 120 de participanți, dar ne-am extins în martie-aprilie la 166 de participanți, pe care i-am urmărit longitudinal timp de mai multe luni și am prelevat probe la intervale prestabilite. Avem o imagine foarte bună, cu o rezoluție foarte bună, mai ales în prima fază a montării răspunsului imun. Am prelevat probe la fiecare săptămână după vaccinare de cinci ori, apoi lunar, până la șase luni”, a explicat dr. Fejér Szilárd.

“Am constatat că răspunsul imun depinde de situația anterioară a pacientului privind infecția sau nu cu virusul Sars-Cov2. Practic, pacienții care au fost infectați anterior monteză, după prima doză foarte rapid o cantitate de anticorpi foarte mare. Prima doză era cam a doua doză pentru cei care au fost infectați anterior. Răspunsul imun pentru cei care nu au fost infectați anterior s-a montat gradual, după rapel. Sigur, la o săptămână după rapel, cantitatea de anticorpi a devenit mai mare, dar a rămas sub cantitatea de anticorpi a celor care fost infectați anterior”, a mai spus omul de știință.

În grupul de participanți la studiu s-au aflat și persoane care au făcut boala după ce au fost vaccinate. “O persoană, de exemplu, s-a infectat la două luni după schema completă, în valul Alfa, deci cu varianta britanică. Tot așa, am observat că această infecție nu a produs efecte foarte grave, numai niște simptome ușoare și a fost fost ca și o doză booster, practic. Cantitatea de anticorpi a crescut mult după infecția post-vaccinare”, a explicat dr. Fejér Szilárd.

Studiul a fost realizat pentru vaccinul produs de Pfizer BioNTech.

La ce ne ajută să știm câți anticorpi avem?

În primul rând, această informație îi ajută pe cercetători. Încă nu există o corelație între numărul de anticorpi și protecția efectivă împotriva infecției sau bolii. Aceste corelații vor apărea, în timp, dar ele sunt dependente și de variantele de virus care circulă, spun specialiștii.

“Cu cât șim mai multe despre răspunsul imun, cu atât putem să optimizăm strategiile. De exemplu, datele noastre au arătat chiar din aprilie că, probabil, intervalul de trei săptămâni între prima doză și rapel nu e ideală. În Anglia, probabil bazat pe aceste date, nu ale noastre, ale lor, au exins această perioadă între prima doză și rapel la 12 săpătămâni și au obșinut un răspuns imun mai bun”, a mai spus dr. Fejér Szilárd.

Cine este dr. Fejér Szilárd?

Omul de știință Fejér Szilárd a absolvit în 2005 Universitatea din Szeged. Și-a continuat sudiile post-universitare în Marea Britanie și în anul 2009 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea Cambridge. Cercetătorul și virusologul din Sfântu Gheorghe este acum CEO-ul Clinicii Pro Medical Center și CEO Proel Biotech, Romania.

VEZI ȘI:

Cum funcționează răspunsul imunitar la vaccin și cât durează – studiu

 

 

 

banner