Psihoterapeut și medic psihiatru: cearta este bună, dacă este constructivă

0

Anxietatea, depresia, îngrijorarea, lipsa de sens și alte emoții negativa ne ”bântuie” în perioada aceasta. Medicul psihiatru și spihoterapeutul Cristian Erdei a spus la Doctor online că singurul mod de a trece cu bine perioada aceasta prin care trecem este să fim asertivi. El este de părere că gestionarea corectă a conflictelor care apar între oameni poate aduce beneficii pe termen lung. El vorbește despre schimb de idei constructiv, în loc de certurile obișnuite. Vezi mai multe în interviul de mai jos.

”Există feluri în care oamenii se ceartă care îi ajută. Câteva din regulile de bun simt: nu te lua niciodată de om. Ia-te de ceea ce face omul sau ceea ce spune omul. E o confuzie mare atunci când ne certăm, etichetăm oamenii”, explică medicul clujean.

”Observăm cu toții, în ultima vreme, foarte multe tensiuni sociale și mă refer la aceste conflicte care apar peste tot, din păcate. E o poveste cunoscută legată de perioade din acestea în care este foarte multă incertitudine, foarte multă nesiguranță și foarte mult haos. Oamenii caută un soi de certitudini și atunci sunt foarte credibile apariția unor persoane unilaterale, foarte dogmatice, extremiste și lucrul acesta este destul de periculos, pentru că poate să meargă până la idei fixe, până la lipsă de deschidere. Iar povestea asta este una veche: s-a mai întâmplat de multe ori în istorie în timpul războaielor, în timpul celorlalte pandemii. De aceea e necesar, cumva, să facem ceva în sensul reconcilierii a unui punct comun”, spune medicul psihiatru și terapeutul Cristian Erdei.

banner