Mai multe asocații din Cluj și-au propus să pună în valoare râul Someș iar pentru a-și atinge scopul vor organiza pe lângă dezbaterile cu autoritățile locale și drumeții cu bicicleta de-a lungul râului precum și plimbări cu caiacul. Despre proiectul “SOMEȘUL, CULOAR VERDE-ALBASTRU” a vorbit la Via Cluj TV Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca.
“Someșul e o comoară pe care nu o folosim. Îl tratăm vitreg, stăm cu spatele la Someș. De multe ori este gunoi, este perceput ca ceva nefiind al nostru, în loc să fie un ax central, o arteră vie pentru Cluj și pentru zona noastră.
Chiar dacă în ultimii ani vedem anumite proiecte de amenajare, de punere în valoare a unor secțiuni de Someș, totuși sunt niște chestiuni punctuale.
Ori ceea ce vrem noi este să schimbăm abordarea, să facem ca Someșul să fie abordat integrat. Adică vorbim de Someșul Mic, de la Gilău până la Apahida, cu extindere spre Bonțida și respectiv să ne uităm în amonte spre Căpuș, spre zozna recreativă de pe Someșul Rece.
De ce un culoar verde albastru? Apa, verdeața, posibilitatea de a circula pe jos, cu bicicleta, de a putea merge cu barca pe Someș, cu caiacul, râul să devină un punct central, recreativ, ecologic, turistic și nu un punct din fundul curții unde arunci gunoiul și nu te uiți ce se întâmplă.
Teoretic, și Apele Române și autoritățile și-au însușit sloganul internațional “Să ne întoarcem cu fața spre ape” dar Clujul este în continuare întors pe majoritatea zonelor de Someș cu spatele. Ori altfel arată orașul dinspre apă și altfel ar fi perceput dacă am avea de-a lungul Someșului peste tot posibilitatea să mergem cu barca, pe jos, cu bicicleta și am vedea orașul orientat spre apă.
Avem kilometri de Someș pe care nu i-au văzut 99 la sută dintre clujeni, zone unde sunt doar poteci, copaci bătrâni, vegetație luxuriantă, în care ești mult departe de oraș, în care Someșul curge liber, câteodată tumultos, cu totul altă imagine decât zona asta super artificială și betonată din Grigorescu, pe care o tot mediatizează autoritățile”, a spus Radu Mititean.
Proiectul “SOMEȘUL, CULOAR VERDE-ALBASTRU” a fost inițiat de trei ONG-uri din Cluj, Someș Delivery, Societatea Organizată Sustenabil și Clujul Sustenabil, cu colaborarea Clubului de Cicloturism Napoca și a altor entități interesate.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: