Bac și Evaluare Națională cu mască și mănuși

0

Organizarea examenelor de bacalaureat și Evaluări Naționale naște controverse. Nu toate cadrele didactice sunt de acord cu varianta examenului care necesită prezența fizică a elevilor și profesorilor în sălile de clasă.

Aflați care sunt argumentele pro și contra de la Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC).

”Părerile sunt împărțite: sunt două tabere. O parte susține că nu ar fi bine să se dea aceste examene așa, ci ar fi bine ori online ori să se facă o medie a celor patru ani de studiu și pe baza acestei medii să se facă intrarea atât la facultate, cât la liceu. Cealaltă tabără susține aceste examene de Bacalaureat sau de Evaluare Națională”, a declarat pentru Via Cluj TV liderul sindical Lucia Cojocaru.

Nu toți elevii din România au acces la tehnologie

”Eu aș pune în balanță egalitatea de șanse. Nu cred că toți copiii au la dispoziție, la ora actuală, în România, șanse egale de a efectua acest examen online. Știm foarte bine, avem zone izolate, vorbesc aici în mediul rural, poate nu au conexiune la internet, poate nici nu au tehnica necesară pentru desfășurarea unui astfel de examen. Noi am cerut, ca federație, chiar președintelui României să promulge această modificare în Legea Educației Naționale, pentru învățarea prin mediul online și sperăm că va fi și promulgată de domnul Klaus Iohannis. Ne punem întrebarea dacă vor fi toate măsurile de protecție și de prevenție asigurate”, a mai declarat Lucia Cojocaru.

Despre aceste măsuri de protecție, liderul sindical a precizat că Ministerul Educației a dat asigurări cadrelor didactice și părinților că vor fi luate toate precauțiile necesare în unitățile de învățământ, cum ar fi purtarea măștilor și mănușilor (profesorii, nu elevii pe care i-ar putea incomoda la scris) sau luarea temperaturii la intrarea în sălile de examen.

S-ar putea ca masca să nu mai fie obligatorie, în caniculă

”S-a pus problema în Comisia de Dialog social de la Ministerul Educației și Cercetării: s-ar putea, dacă este o perioadă cu temperaturi mai ridicate, să se renunțe la masca pentru că totuși, trei-patru ore un copil nu este normal să stea în tensiunea aceea și cu masca pe față”, a precizat liderul sindical.

Potrivit unor estimări, ar fi nevoie de 18.700 de săli pentru desfășurarea examenelor în condiții optime, cu maximum 8 elevi într-o clasă, fiecare într-o bancă separată, la o distanță de doi metri fiecare.

De câți suraveghetori este voie?

De asemenea, ar fi nevoie de peste 50.000 de cadre didactice pentru supravegherea elevilor (un profesor supraveghetor într-o clasă) și pentru notarea lucrărilor. Deocamdată, potrivit, normelor în vigoare, un profesor care supraveghează buna desfășurare a examenelor primește 50 de lei pe zi, iar cei care corectează lucrările primesc între 8 și 10 lei pentru fiecare teză corectată.

Până acum, examenele erau organizate în centre de examinare. Anul acesta vor avea loc în fiecare unitate de învățământ (acolo unde se poate) sau în școlile învecinate.

 

 

 

banner